Foto: LETA
Satraukumu ārstniecības iestādēs un jaundzimušo vecākos izraisījis tuberkulozes vakcīnu trūkums, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Vakcīnu pret tuberkulozi piegādātājs nevarot piegādāt vismaz līdz 15. martam, laikraksts uzzināja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC). Arī Rīgas Dzemdību namā atzina, ka ir problēmas. "Piektdienas vakarā saņēmām informāciju no vakcīnu piegādātājiem. Problēmas radušās ražotājam saistībā ar tehnoloģiskā procesa izmaiņām," teikusi LIC pārstāve Irina Lucenko.

Uzņēmums to raksturojot kā "force majeur" (nepārvarama vara) situāciju. Lucenko stāsta, ka jau iepriekšējā mēnesī vakcīnas netika piegādātas pilnā apjomā. Tā kā vakcīnas ražo neliels ražotāju skaits, "jautājumu nevar tik ātri atrisināt".

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders laikrakstam norādījis, ka par problēmām VM uzzināja tikai pirmdien vakarā, tāpēc otrdienas rītā būs sanāksme, kurā apspriedīs risinājumus. VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate laikrakstam norādīja, ka šādos gadījumos, piemēram, vakcīnas var aizņemties no kādas citas ES valsts vai, ja iespējams, var pārdalīt uzkrājumus ārstniecības iestāžu vidū.

Konkursu par vakcīnu iepirkumu rīkoja Nacionālās veselības dienests, 16. janvārī tika noslēgts līgums. Vakcīnas ražo Dānijas Seruma institūts, un, pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, piegādātājs varētu būt uzņēmums "Elpis".

Šī vakcīna pasargā no saslimšanas ar smagām tuberkulozes formām, bērnu vakcinē otrajā trešajā dzīves dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!