Foto: F64

Ja Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atvēlētie līdzekļi mājokļu siltināšanai šogad būs izlietoti, valsts varētu piešķirt šim mērķim arī budžeta naudu, taču tad atbalsts būtu mazāk par pašlaik pieejamiem 50% no siltināšanas izmaksām, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce laikrakstam norādījis, ka no kopumā māju siltināšanai atvēlētajiem 47,7 miljoniem latu pašlaik ir palikuši 16 miljoni, kas varētu tikt iztērēti jau šogad.

Pēc ERAF naudas apgūšanas EM pieļauj, ka māju siltināšanai varētu piešķirt līdzekļus no valsts budžeta. Valsts varētu sniegt atbalstu, ja ERAF līdzekļus izlietos līdz 30. jūnijam, un šādā gadījumā varēs nosiltināt tās mājas, kuras būs iesniegušas pieteikumus līdz šim datumam, vēsta "Diena".

Valsts varētu mājokļu siltināšanai piešķirt piecus miljonus latu, tomēr, iespējams, ne visa summa varētu tikt izmantota, jo daļa pieteikumu nav sagatavoti atbilstoši prasībām un tāpēc varētu netikt apstiprināti realizācijai. Par finansējuma piešķiršanu šādai aktivitātei tuvāko pāris nedēļu laikā varētu lemt Ministru kabinets, prognozē ministrijā.

Pūce laikrakstam skaidrojis, ka "šobrīd būtu ļoti nevēlami pārtraukt aktivitātes šajā virzienā". Viena no atbalsta iespējām varētu būt valsts garantiju programma bankā ņemtiem kredītiem, kas palīdzētu panākt ilgāku kredīta atmaksas laiku un pozitīvākas procentu likmes.

Pūce stāstījis, ka, piemēram, Igaunijā valsts daļēji sedz šādus kredītus, ja panākti energoefektivitātes rezultāti virs minimālajām prasībām - labiem projektiem tie ir 10% no kopējās summas, bet izciliem – 20%. Starp EM iecerētajām atbalsta aktivitātēm, iespējams, varētu būt arī nodokļu atlaižu instruments, kas gan vairāk skartu pašvaldības, jo efektīvākais būtu nekustamā īpašuma nodoklis, norādījis EM valsts sekretārs. Tāpat tiekot domāts par atvieglojumiem enerģijas servisa kompānijām (ESCO), kas siltina ēkas, pretī saņemot samaksu ietaupīto enerģijas resursu apjomā.

Laikā no 2009. gada līdz šā gada martam kopumā bija iesniegti 812 projekti ERAF līdzfinansējuma saņemšanai un no tiem apstiprināti vairāk nekā puse – 474 projekti. Lielākais apstiprināto projektu skaits bijis pērn – 276, bet šogad pirmajos divos mēnešos – 32. Savukārt vērtēšanā pašlaik ir vēl 55 projekti, vēsta "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!