Foto: LETA
Neskatoties uz vēlo pavasari, vietējās steidzinātās zemenes šogad ienākušās pat agrāk nekā pērn. Tomēr zemeņu pārdevēji lēš, ka to cenas ilgāk turēsies augstas, trešdien raksta "Neatkarīgā".

Rīgas Centrāltirgū nopērkamas zemenes no Spānijas, Polijas, Ēģiptes, Grieķijas un Ungārijas. To kilograms maksā apmēram 2,50 latu, savukārt Vidzemes tirgū zemeņu pārdevēju otrdien bija krietni mazāk nekā Centrāltirgū, savukārt vidējā ogu cena – trīs lati kilogramā.

Rīgas Centrāltirgū pārdod arī vietējās zemenes. Tās uz tirgu atvedusi zemnieku saimniecība "Priedes" no Talsu novada Valdgales pagasta. Lai gan to cena ir četras reizes augstāka nekā dienvidniecēm, vietējām zemenēm bija liela piekrišana, novērojis laikraksts.

Par spīti vēlajam pavasarim, šogad pārspēts pat pagājušā gada rekords – pirmās zemenes "Priedes" siltumnīcā ienācās pat pāris dienas agrāk nekā pagājušajā gadā. Saimnieks Inārs Grundštoks "Neatkarīgajai" skaidroja, ka šogad pavasaris, jo īpaši marts, bijis saulains, un tas veicinājis agrākas ražas veidošanos. Tomēr ar sauli vien ir par maz, lai ražu iegūtu tik agri. Zemeņu stādi aug uz speciāliem galdiem, un pavasara aukstajās naktīs siltumnīca tiek apkurināta.

Ogu gan vēl neesot tik daudz, lai tās varētu tirgū pārdot ik dienu. Šopavasar zemenes uz Rīgas Centrāltirgu atvestas vien divas reizes – 9. maijā un 14.maijā. Tomēr drīzumā "Priedes" ogas uz tirgu varēs vest jau trīs reizes nedēļā.

Pašlaik vietējo zemeņu kilograma cena gan Rīgā, gan Talsos turas 10 latu robežās, tas ir tikpat, cik pērn, taču vēlāk, pieaugot piedāvājumam, tā samazināsies. Tomēr līdz brīdim, kad ar ogām varēs mieloties, cik tik lien, šogad būs jāgaida ilgāk nekā citus gadus, jo aukstā pavasara dēļ arī zemenes dārzos, visticamāk, ienāksies vēlāk nekā citus gadus. Tas ļaus tirgotājiem ilgāk turēt augstas cenas, norāda laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!