Foto: LETA

Kaut gan Veselības ministrija (VM) no citām ministrijām saņēmusi iebildumus par to, kā iecerēta Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) reorganizācija, – vairākām darbībām trūkstot pamatojuma un finanšu aprēķinu –, tā sola turpināt aizsākto darbu, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš neredz nepārvaramus šķēršļus, laikrakstam sakot: "Reti kurš projekts aiziet tikai ar pozitīviem atzinumiem." VM iebildumus ņemšot vērā, pilnveidojot valdības rīkojuma projektu, un valdībā to plāno iesniegt februārī.

VM plāno LIC reorganizēt līdz 1. aprīlim, šīs iestādes funkcijas dalot divās daļās. Ar infekciju slimību ārstniecību saistītās funkcijas plānots nodot Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai (RAKUS), bet valsts pārvaldes funkcijas sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā – jaunai iestādei – Slimību profilakses un kontroles centram. Līdz ar to LIC tiktu likvidēta.

Tieslietu ministrija atbalsta rīkojuma projekta tālāku virzību, izsakot šādus iebildumus: "Rīkojuma projektā un anotācijā nav paskaidrots, kāpēc cita publiskā persona attiecīgo uzdevumu var veikt efektīvāk," laikrakstam norāda TM pārstāve Līga Brice,. Neesot pamatots, kādēļ kāds valsts pārvaldes uzdevums būtu deleģējams sabiedrībai ar ierobežotu atbildību (SIA), ar to domājot RAKUS. Tas arī esot pretrunā ar likumu. Tāpēc TM lūdz VM precizēt projektu.

Finanšu ministrija (FM) savā atzinumā norāda, ka projekta anotācijā nav sniegts pamatojums LIC likvidācijai. Esot jāizvērtē iespēja neveidot jaunu iestādi, pārdalot funkcijas jau esošām VM iestādēm. FM arī norāda – nav sniegti objektīvi iemesli steidzamai reorganizācijai ar aprīli. Reorganizāciju labāk esot veikt ar nākamā gada 1. janvāri, jo, veicot saimnieciskā gada vidū, palielinās administratīvais slogs un tiek apgrūtināts budžeta izpildes process. FM arī uzsver – būtu jānorāda funkciju apvienošanas rezultātā ietaupīto valsts budžeta līdzekļu apmērs. Cik izdosies ietaupīt, Muciņš laikrakstam nevarēja atbildēt.

Pret reorganizāciju iestājas gan Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība, gan LIC arodorganizācija, kuras priekšsēdētāja Ilze Bērziņa laikrakstam norāda: "Nav ekonomiska pamatojuma, (..) pēc būtības tā ir infektoloģijas dienestu sagraušana." LIC pārstāvis profesors Jāzeps Keišs stāsta, ka ļoti svarīga ir infekcijas slimību dienestu sadarbība ar epidemioloģijas slimību dienestu, kuru tagad plānots nodalīt.

Satraukumu raisot arī plānotā finansēšanas modeļa maiņa, proti, LIC allaž ir bijis tā sauktais tāmes finansējums – noteikta naudas summa uz gadu –, taču, esot RAKUS sastāvā, maksās par padarīto darbu, kā citām nodaļām. "Tā kā infekcijas slimības nevar prognozēt, nepieciešams speciāls finansējums," laikrakstam sacīja Keišs.

"Ārstniecību [reorganizācija] nekādā veidā neietekmēs," laikrakstam sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V). Tā arī turpmāk notikšot LIC telpās. Kā ieguvumu ministre min iespēju novērst funkciju dublēšanos sabiedrības veselības uzraudzības jautājumos. Izmaiņas skaršot administrāciju. Ministre jau iepriekš norādījusi uz LIC prāvo finansējumu – ap 15 miljoniem latu gadā. Circene laikrakstam sacīja – jādomā, kā efektīvāk izmantot valsts naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!