Valsts prezidenta Valda Zatlera rezidences iekārtojums liecina, ka tajā taupības režīms nav ievērots, trešdien raksta "Diena". Par to liecina iegādāto mēbeļu, virtuves aprīkojuma un interjera priekšmetu saraksts.
No "Valsts nekustamo īpašumu" un Valsts prezidenta kancelejas atbildēm laikraksts secina, ka virtuves iekārtošanas izmaksas sasniedz vismaz 61 700 latus.

Kā norāda "Diena", starp īpaši izceļamām precēm atzīmējama 5227 latus vērta kombinēta krāsns, 3138 latus vērta infrasarkanā plīts, kas uzsilda ēdienu acumirklī, siltais skapis par 2371 latu, gandrīz 300 latu vērts ledusskapis un vēl pusotru tūkstoti vērta saldētava. Nopirkti arī divi grili - itāļu "Salamander", kas maksā 424 latus, un liela apjoma gāzes grils, ko izmanto gan virtuvēs, gan āra viesībās. Norādītā cena ir 1755 lati, lai gan internetā atrodamā informācija liecina, ka to var nopirkt par aptuveni tādu pašu summu ASV dolāros.

Arī palīgierīces nav no lētajām, trešdien raksta laikraksts. Virtuves ratiņi pirkti par 354 latiem, servēšanas galds par 1200 latiem, atkritumu konteiners - par 76 latiem.

Iegādāts arī vīna ledusskapis "Liebherr WT4677", kas izmaksājis 2242 latus. Skapī ir trīs līmeņi - sarkanā, baltā vīna un šampanieša dzesēšanai, un skapī var ievietot 143 pudeles.

Zatlers laikrakstam skaidroja, ka runa nav par viņa personisko mājokli, bet valsts vizītkarti. Viņš pats neko neesot pieprasījis, taču laikrakstam attiecās atbildēt, kurš ir izvēlējies dārgos sadzīves priekšmetus. "Jā, slēdzot pili, es plānoju strādāt rezidencē, tā arī ir valsts vizītkarte. Visās valstīs, kuras es esmu apmeklējis, ir šī vizītkarte, un tā parāda, kā valsts attiecas pret sevi," laikrakstam skaidroja Zatlers.

Valsts prezidenta kanceleja "Dienai" norāda, ka Rīgas pils remonta laikā rezidence būs oficiāla darba vieta, kurā jārīko viesības ārzemju viesiem. Tiesa, valsts vakariņas Rīgas pilī netika rīkotas jau kopš Gunta Ulmaņa prezidentūras beigām, jo pils stāvoklis to neļāva. Vakariņas arī turpmāk būs jārīko ārpus Jūrmalas rezidences, jo iekštelpās, ja jāsēž pie galda, nevar pasniegt vakariņas vairāk nekā 20 cilvēkiem, raksta "Diena". Simts viesus var ietilpināt dārzā vasaras piknikā.

Kanceleja laikrakstam apgalvo, ka virtuves aprīkojums iegādāts, konsultējoties ar speciālistiem, kuri saistīti ar ēdiena gatavošanu pieņemšanām. "Mēs to saucam par izbraukuma virtuvi. Kad bija jāklāj galds karalienei Elizabetei un 120 cilvēkiem, mums viss bija līdzi," laikrakstam stāsta restorāna "Vincents" šefs Mārtiņš Rītiņš, kas bija galma pavārs iepriekšējiem prezidentiem. Zatlers no Rītiņa pakalpojumiem atteicies.

Kā raksta "Diena", rezidence remonts kopā pagaidām izmaksājis 1,79 miljonus latu, iekštelpu remontam tērēti 1,19 miljoni latu, bet teritorijas labiekārtošana un fasādes renovācija izmaksājusi 567 263 latus. Šogad vēl gaidāma atbalstsienas renovācija un palīgēku rekonstrukcija, kas izmaksas palielinās. Summā nav ierēķināti arī izdevumi par mēbelēm, interjera priekšmetiem un citu aprīkojumu.

Laikraksts atzīmē, ka rezidences iekārtošanai iegādāta ūdenssiena, kas izmaksā nepilnus 9000 latu, franču dizainera Filipa Starka spogulis, kas pirkts par 1179 latiem, trīsvietīgs dīvāns par 1158 latiem, divvietīgs dīvāns par 1109 latiem, pufs par 232 latiem un citas dārgas interjera lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!