Foto: F64

Tikai pērn vasarā dibinātajā Zatlera reformu partijā (ZRP), kas ieguva parlamentā 22 vietas un pamanījās uzreiz zaudēt sešus ievēlētos deputātus, rūgst neapmierinātība ar autoritārismu un aug vēlme pēc pārmaiņām, pirmdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā", atsaucoties uz tā rīcībā nonākušu ZRP biedru saraksti.

Šajā sarakstē biedri aicina meklēt jaunus līderus un mainīt partijas statūtus un Ētikas kodeksu, lai novērstu pašreizējo autoritārismu un reģionālajām nodaļām piešķirtu lielāku rīcības brīvību, norāda laikraksts. Biedru grupa (kā sevi dēvē vēstuļu autori vai autors) uzskata, ka "pašlaik jebkurš, kas mēģinās atklāti kritizēt kodolu, saskaņā ar Ētikas nolikumu un statūtiem dienas laikā var tikt izslēgts no partijas, neļaujot publiski aizstāvēt savu viedokli". "Tā jau notika, piemēram, ar Rīgas nodaļas vadītāju Renāru Putniņu," teikts vienā no vēstījumiem.

Pērn Putniņš tika izslēgts no partijas ar argumentu, ka viņš nav veicis savus tiešos pienākumus un kavējis nodaļas darbu. Viņš prognozēja, ka sāksies biedru masveida aizplūšana no ZRP.

Sarakstē partijas vadībai tiek pārmesta augstprātība, liekulība, varaskāre, alkatība, savu interešu pārstāvniecība, vēsta "Neatkarīga". "ZRP galvenais klupšanas akmens bija haoss, kas pārauga augstprātībā un, iespējams, diktatūrā. Reforma Reformu partijā ir nepieciešama. Pretējā gadījumā ZRP ātri nomirs dabīgā nāvē. [..] Tagad valda tārpainais kodols un apmēram 50 līdzskrējēji. Viņi ir organizēti, ieņem amatus un centīsies ar saldām runām noturēties pie varas," teikts biedru sarakstē.

ZRP kopsapulcē 31. martā plānots vērtēt partijas darbību, un ieviest izmaiņas statūtos, ko prasa arī biedru grupa, izveidot partijas domi ar citām funkcijām nekā valdei, kā arī sadarbības modeli starp ZRP reģionālajām nodaļām.

ZRP valdes loceklis un Kurzemes reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Vilnītis savukārt atzīst, ka ar laiku partijā varētu rasties jauns līderis vai līderi. Viņš neprognozē, ka tuvākajos mēnešos Zatlera statuss partijā mainīsies, "jo neviens cits sevi nav tā parādījis, lai kļūtu par līderi".

Vilnītis piekrīt, ka šobrīd partija pārdzīvo smagu brīdi, jo tās reitings ir katastrofāli zems – janvārī tās atbalstītāju skaits Latvijas iedzīvotāju vidū bijis tikai 2,6 procenti. "Cilvēki nav apmierināti. Reģionos to jūt," viņš piebilst.

ZRP dibināta 23.jūlijā pēc eksprezidenta Valda Zatlera un viņa domubiedru iniciatīvas. Partija ieguva 11.Saeimā 22 vietas, taču tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas no ZRP izstājušies seši tās biedri "Zatlera Reformu partijā (ZRP) valdošās nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". ZRP pameta Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri izveidoja neatkarīgo deputātu grupu un turpina atbalstīt "tiesiskuma un reformu koalīciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!