Latvijas Banka pirmdien laidusi apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Hercogam Jēkabam 400", kuras grafisko dizainu pēc hercogam Jēkabam veltītas piemiņas medaļas parauga veidojusi māksliniece Ilze Lībiete un ģipša modeli – tēlnieki Ligita Franckeviča un Jānis Strupulis, informē Latvijas Banka.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Kurzemes un Zemgales hercogistes valdnieks hercogs Jēkabs (1610–1681) ir spoža personība, kas nesa savai valstij modernizāciju un saimniecisku uzplaukumu, kļūstot par gluži vai mitoloģisku personību, kas iemieso "gudrā un labā valdnieka" tēlu. Viņa laikā Kurzemē tika radītas 70 manufaktūras, kas darbojās dažādās nozarēs – no čuguna liešanas līdz gobelēnu aušanai –, uzbūvēti vairāk nekā 135 kuģi, attīstīta pilsētu amatniecība, celtas baznīcas un skolas, bet tirdzniecības flote, lielākā Baltijas jūrā, izvadāja hercogistes ražojumus uz daudzām pasaules valstīm, informē banka.

Monētas reversā redzamais Kurzemes un Zemgales hercogistes ģerbonis veidots pēc sudraba piemiņas medaļas parauga, kas, domājams, darināta 1642. gadā, hercogam Jēkabam kāpjot tronī. Pēc 2. pasaules kara Latvijā vairs nav neviena šīs medaļas eksemplāra, bet monētas īpašniekiem hercoga lepnais profils atgādinās par apdāvināto un spožo personību, kas Latviju jau pirms vairākiem gadsimtiem ieveda Eiropā, norāda banka.

Sudraba viena lata monēta "Hercogam Jēkabam 400" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža – 5000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos.

Monēta sver 31,47 gramus un tās diametrs ir 38,61 milimteri. Monētas priekšpuses centrā attēlots hercoga Jēkaba portrets profilā, zem tā – skaitlis viens un uzraksts "lats", augšpusē pa labi – lokveidā gadskaitļi 1610–2010, apkārt lokveidā izvietots uzraksts "Iacobus dei gratia in Livonia Cvrlandiae&Semigalliae DVX".

Monētas reversā centrā attēlots Kurzemes un Zemgales hercogistes ģerbonis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!