Foto: Shutterstock
Krīzes ir ne tikai izaicinājums sabiedrībai kopumā un katram indivīdam atsevišķi, bet arī iespēja mainīt ierasto dzīvesveidu un paplašināt izpratni par svarīgo. Kā liecina Sarunu festivāla "Lampa" un pētījumu aģentūras "Norstat" rīkotās interneta aptaujas rezultāti, Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija ir likusi Latvijas iedzīvotājiem gan vairāk aizdomāties par demokrātiskām vērtībām, gan novērtēt iespēju neierobežoti tikties un risināt sarunas klātienē – to atzinuši 71 % aptaujāto.

Pēdējos mēnešos ievērojami augusi digitālās saziņas loma, tostarp virtuālas tikšanās un pasākumi. Tomēr vairāk nekā divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju norāda – kopā būšana un sarunas klātienē kļuvušas svarīgākas nekā agrāk.

Savukārt 61 % aptaujāto biežāk nekā iepriekš aizdomājušies par demokrātiskām vērtībām. Valdības noteiktie ierobežojumi vīrusa izplatības apturēšanai un publiskajā telpā virmojošie polārie viedokļi par pandēmiju kā ieganstu manipulēt ar sabiedrību ir rosinājuši plašākas pārdomas par demokrātijas būtību.

"Kopš ārkārtas stāvokļa izsludināšanas kā sabiedrība esam akceptējuši būtiskus ierobežojumus mūsu demokrātiskajām brīvībām: lielākas pilnvaras valdībai, ierobežojumus pārvietoties ārpus valsts vai pulcēties publiskos pasākumos. Tomēr demokrātija nav tikai likumi, lēmumi, institūciju funkcionēšana, tā ir arī kultūra un pasaules uzskats, lēca, caur kuru raugāmies uz pasauli. Demokrātiska komunikācijas kultūra pieprasa cita viedokļa uztveršanu kā līdzvērtīgu un saprātīgu, un tas raksturo nobriedušu cilvēku un nobriedušu demokrātiju. Sarunu festivāls LAMPA šogad aicina būt kopā, simboliski apkopojot iepriekšējo gadu virstēmas: mums vajadzīga uzticēšanās sabiedrības kopējam spēkam, kompetencēm un zināšanām, drosme iet uz priekšu, strādāt un dzīvot milzīgas neskaidrības apstākļos un to visu darīt kopā, jo tieši "kopā" šobrīd ir vienīgais veids, kā pasaule spēj stāties pretī nezināmajam," atgādina "Lampas" direktore Ieva Morica.

Krīze daudziem ir likusi mainīt ierasto dienas kārtību un dzīvesveidu, tostarp arī komunikācijas stilu. Lai gan 57 % Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka mājās pavadītais laiks nav palīdzējis pilnveidot sarunāšanās prasmes, tas ir labvēlīgi ietekmējis spēju ieklausīties – tā uzlabojusies 46 % aptaujāto. To, kā mācēsim sarunāties turpmāk, rādīs laiks. Pasaule mainās, tā ir saskārusies ar pārmaiņām, kuras pagaidām nevar ietekmēt neviens. Mēs nezinām, kāda nākotne mūs gaida, tomēr ārkārtējā situācija un ar Covid-19 saistītie ierobežojumi ir ieviesuši ilgtermiņa izmaiņas ikdienas dzīvē, atzīst 52% aptaujāto.

Mainīsies arī "Lampa", taču tā joprojām būs platforma vērtīgām sarunām. Šogad festivālu varēs piedzīvot no 2. līdz 5. septembrim galvenokārt digitāli gan Latvijā, gan citur pasaulē, kā arī šaurā lokā klātienē festivāla studijās Rīgā un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā.

Aptauju internetā 2020. gada jūnijā veikusi pētījumu aģentūra "Norstat", aptaujājot 1015 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!