Foto: LETA

Publicists Lato Lapsa otrdien nosūtījis Drošības policijai (DP) iesniegumu, aicinot sākt kriminālprocesu, lai pārbaudītu, vai pret 12. Saeimā ievēlēto Jāni Junkuru, kurš šorīt paziņoja par atteikšanos no Saeimas deputāta mandāta, nav izdarīts spiediens vai pielietotas citas prettiesiskas metodes, vēsta portāls "Pietiek.com".

Kā teikts portālā publicētajā Lapsas iesniegumā, Junkura paša vai viņa vārdā izplatītajā paziņojumā apgalvots, ka viņš nolēmis atteikties no deputāta mandāta, jo esot saņēmis darba piedāvājumu ārpus Latvijas, turklāt norādīts, ka Junkurs jau pirms vēlēšanām esot apzinājies, cik mazas ir viņa iespējas tikt ievēlētam Saeimā, tāpēc viņš jau vasarā sācis apzināt dažādas darba iespējas un tagad esot saņēmis darba piedāvājumu, ko esot nolēmis pieņemt.

„Minētais paziņojums ir pretrunīgs un rada aizdomas, ka tas pieņemts piespiedu kārtā, pret paša gribu, vai arī, par to saņemot kādus materiālus labumus," vēsta „Pietiek.com".

Lapsa iesniegumā atzīmējis, ka „ir vispārzināms, ka Junkurs ir bijis viens no tiem deputāta kandidātiem, kas īstenoja finansiāli ietilpīgu individuālo priekšvēlēšanu kampaņu. Šādi nerīkojas cilvēki, kam nav motivācijas tikt ievēlētiem Saeimā".

„Arī paziņojums par Saeimas deputāta mandāta nolikšanu tad, kad šī finansiāli ietilpīgā priekšvēlēšanu kampaņa ir devusi rezultātus un J. Junkurs ir ievēlēts Saeimā, ir neloģisks un rada aizdomas par trešajām personām, kuru tāda vai citāda spiediena vai motivēšanas rezultātā tas pieņemts," teikts „Pietiek.com" publicētajā Lapsas iesniegumā.

„Kā zināms, persona, kas visvairāk iegūst no šāda Junkura lēmuma, ir 12.Saeimā neievēlētā Solvita Āboltiņa ( V), kas līdz ar šādu lēmumu iegūs Saeimas deputāta mandātu. Āboltiņai kā valdošās partijas „Vienotība" vadītājai un līdzšinējai Saeimas priekšsēdētājai ir pieejami ievērojami administratīvie un finanšu resursi, kas varētu būt izmantoti, lai pirktu ietekmi un ietekmētu Junkura lēmumu tieši vai, izmantojot trešās personas," norādīts portālā publicētajā Lapsas iesniegumā.

Šī iemesla dēļ Lapsa aicinājis DP sākt kriminālprocesu, lai ar kriminālprocesa metodēm pārbaudītu, vai pret Junkuru nav izdarīts spiediens vai pielietotas citas prettiesiskas metodes.

Jau vēstīts, ka 12.Saeimā no "Vienotības" saraksta ievēlētais Junkurs nolēmis atteikties no deputāta mandāta, tādējādi paverot ceļu uz Saeimu Kurzemē uzreiz aiz strīpas palikušajai  Āboltiņai.

Junkuram, tāpat kā vairākiem citiem "Vienotības" deputātu kandidātiem, partijas iekšienē tiek pārmesta ar partiju nesaskaņota individuālā vēlēšanu kampaņa.

Junkurs pēc vēlēšanām parlamentā nebija manīts, un saviem kolēģiem ziņojis, ka ir saslimis. Šajā laikā Junkurs par neattaisnotu Saeimas sēžu kavēšanu zaudēja 40% no darba algas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!