Lasis varētu pretendēt uz Latvijas nacionālās zivs statusu, uzskata vairāki aptaujātie speciālisti. Nacionālā zivs, iespējams, nav jāizraugās, taču laba ideja būtu ik gadu noteikt Latvijas gada zivi.
Pasaules Dabas fonda (PDF) pārstāvji vienojās, ka lasi varētu izvirzīt par Latvijas nacionālo zivi, lai aktualizētu lašu migrācijas un nārsta problēmas Latvijā. "Turklāt lasis arī ir atspoguļots uz mūsu naudas," sacīja politikas programmas koordinators Jānis Brizga.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) arī uzskata, ka Latvijas nacionālā zivs ir lasis. "Tas jau ir kopš "Zvejnieku dēla" Oskara laikiem, kopš uz lata monētas ir lasis un kopš Latvijā plašumā vēršas šo zivju aizsardzības akcija "Lašiem būt!"," sacīja ministrs.

Vējonis domā, ka diezin vai būtu nepieciešams konkurss, lai noteiktu zivi. Drīzāk Makšķernieku asociācija varētu regulāri noteikt gada zivi, kuras aizsardzībai pievērst īpašu uzmanību.

"Līdzīgi to jau dara Latvijas Ornitoloģijas biedrība, nosakot gada putnu, entomologi - nosakot gada kukaini. Tāpat profesionālās biedrības nosaka gada augu, gada koku. Kāpēc lai nebūtu arī gada zivs? Šādu iniciatīvu Vides ministrija labprāt atbalstītu," sacīja Vējonis.

Vides ministram piekrita arī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS). Viņš uzskata, ka nacionālās zivs statusā tautā neformāli jau iecelts lasis. "Ne velti šīs skaistās un vērtīgās zivs attēls rotā viena lata monētu. Ceru, ka man piekritīs arī makšķernieki un zvejnieki - lasis ir Latvijas cēlākā zivs gan skata, gan izveicības ziņā, teica Roze.

Zemkopības ministrs arī uzskata, ka makšķernieki jau pauduši savu izvēli, vairāku gadu gaitā organizējot akciju "Lašiem būt!", lai saudzētu skaisto zivi - lasi.

Ministrs domā, ka konkurss būtu jārīko vides speciālistiem, turklāt ik gadu jau notiek šādi konkursi, kuros izvirza putnu, dzīvnieku un augu nominācijas.

Līdzīgās domās ir arī ihtiologs, Latvijas Makšķernieku asociācijas valdes loceklis Māris Olte. Viņš uzskata, ka lasis neoficiāli jau ir Latvijas nacionālā zivs. "Taču vienai zivij "uzlikt" nacionālās zivs statusu nav teicama doma, daudz veiksmīgāk būtu ik gadu izvirzīt savu zivi," sacīja Olte.

Pagaidām tas vēl nav darīs, jo zivju pētniecība Latvijā nav izplatīta, turklāt Makšķernieku asociācijai esot dažādi citi - daudz svarīgāki - pienākumi veicami.

Tomēr Olte izteica cerību, ka, iespējams, 2007.gadā varētu noteikt gada zivi. Visticamāk, tā varētu būt vimba, kura jau tagad esot apdraudēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!