Latgalē ar serozo meningītu saslimuši jau 144 cilvēki, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) informācija.

Lielākā daļa slimnieku ir Daugavpilī, tur saslimuši 75 cilvēki. 20 serozā meningīta slimnieku ir Ilūkstes novadā, 18 Daugavpils novadā, 21 Krāslavas novadā, trīs Aglonas novadā, divi Kārsavas novadā, bet Rēzeknes un Dagdas novadā pa vienam slimniekam.

Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs sarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra, ka no šīs slimības var izvairīties, regulāri mazgājot rokas un ievērojot citas higiēnas prasības. Viņš atzina, ka Latgalē vērojama vietējā mēroga meningīta epidēmija.

Perevoščikovs uzsvēra, ka vakcīnas pret šo slimību nav, tāpēc cilvēkiem pašu spēkiem savi no tās jāsargā.

Lai izvairītos no saslimšanas, kā piemērus dakteris minēja regulāru roku mazgāšanu, un to labāk darīt ar šķidrajām ziepēm, jo ziepju gabalos un trauciņos var saglabāties vīruss. Tāpat rokas ir jāslauka vienreizlietojamajos papīra dvieļos. Tuvojoties skolas laikam, ārsts rosina vecākus ar bērniem pārrunāt higiēnas jautājumus.

Savukārt epidēmijas laikā nedrīkst dzert no vienas pudeles un arī no krāna. Tāpat ārsts iesaka nedalīties ar citiem, piemēram, ar cigareti un izvairīties no skūpstīšanās. Nav ieteicams peldēties vietās, kurās tas nav oficiāli atļauts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!