Jautājumā par pacientu "pateicībām" mediķiem jāaudzina visa sabiedrība, uzskata aģentūras LETA aptaujātie Latgales slimnīcu vadītāji.
"Vecākā paaudze ir pieradusi pateikties ārstam, un būs grūti cilvēkam iestāstīt, ka pateikties ārstam nedrīkst, jo to viņš uztvers kā personīgo apvainojumu un, nedod dievs, nospriedīs, ka pateicības noraidīšana nozīmē atteikšanos palīdzēt," teica SIA "Preiļu slimnīca" valdes priekšsēdētājs Juris Urtāns, norādot, ka ir jāaudzina visa sabiedrība.

Pēc Urtāna domām, "pateicības" izspiešana gan ir sodāma darbība un ar šādām nelikumībām jānodarbojas tiesībsargiem. "Neticu, ka tuvākajā laikā kaut kas šajā lietā mainīsies," sacīja Urtāns.

Savukārt SIA "Rēzeknes slimnīca" valdes locekle Anita Treija sabiedrībai un valdībai uzdod retorisku jautājumu - kā rīkoties, ja pacients atnesis šokolādi, kurā paslēpta nauda, un šāds fakts tiek atklāts tikai pēc kāda laika.

"Cilvēks var brīvi rīkoties ar savu naudu. Neredzu atšķirību starp ziedojumu baznīcai, skolai un pateicību ārstam naudas izteiksmē. Vien esmu kategoriski pret alkohola dāvināšanu," sacīja Treija. Pēc viņas teiktā, ārstam ir jāpietiek ar gandarījumu par spēju palīdzēt, bet tas, kurš pieprasa naudu, piemēram, par veiksmīgu operācijas iznākumu, vairs nav ārsts.

Arī Dagdas slimnīcas vadītājs Jāzeps Japiņš "pateicībās" nesaskata neko sliktu. Japiņš Dagdas slimnīcā strādā jau divus desmitus gadu un atzīst, ka cilvēki vienmēr ir kaut ko nesuši ārstiem - krējumu, olas, alkoholu. "Naudu ne, tikai ziedus, konfektes vai laba konjaka pudeli," piebilda Dagdas slimnīcas vadītājs.

Kā ziņots, lai izskaustu "pateicības" ārstiem, Veselības ministrijas (VM) un Finanšu ministrijas darba grupa aicina grozīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu (APK), nosakot tajā personas atbildību, ja konstatē prettiesisku materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu saņemšanu par ārstniecības pakalpojumu sniegšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs viennozīmīgi atbalsta grozījumu APK tālāku virzīšanu, kuri paredz ārstu atbildību par neatļauta mantiska labuma pieņemšanu, taču iebilst pret iespēju legalizēt "pateicības" dažādu mantisku labumu veidā.

Kā aģentūrai LETA norādīja KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs, "pateicību" legalizēšana būs pretrunā ar virzītajiem grozījumiem APK, kuri paredz atbildību par materiālu vērtību, mantiska vai citāda labuma pieņemšanu.

KNAB neatbalsta "pateicību" maksājumu legalizēšanu, iemaksājot tos veselības aprūpes iestāžu kasē kā pateicību vai ziedojumu, tāpat kā Valsts prezidents uzskatot, ka tas legalizē jau esošo pateicību maksāšanas sistēmu valstī.

Taču KNAB atbalsta priekšlikumu, ka maksājumi ir pieļaujami tikai par pakalpojumiem, kuri nav apmaksāti no valsts līdzekļiem, turklāt tikai tiem ārstiem, kuri ir reģistrējuši privātpraksi, kas ir nepārprotami nodalīta no ārsta darba valsts veselības aprūpes iestādē un ja ir atrisināts jautājums par telpu un aprīkojuma nomu no veselības aprūpes iestādēm.

Loskutovs atgādināja, ka ar KNAB līdzdalību izstrādāto grozījumu pieņemšanas nepieciešamību birojs ir norādījis jau vairākkārtīgi, kad to tālāka virzība Saeimā tika apturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!