Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa piektdien nosprieda noraidīt žurnālista Lato Lapsas iesniegto apelācijas sūdzību par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedumu, ar kuru viņam izteikts aizrādījums par DNS parauga neizsniegšanu Drošības policijas uzsāktajā kriminālprocesā, informē tiesā.

Tāpat tiesa nosprieda pirmās instances tiesas spriedumu atstāt spēkā negrozītu, kā arī atmaksāt apelācijas sūdzības iesniedzējam nepamatoti samaksāto valsts nodevu 57 eiro apmērā. Valsts nodeva Lapsam tiks atmaksāta, jo šajā gadījumā, iesniedzot apelācijas sūdzību, tā nebija jāmaksā.

Spriedums nav pārsūdzams.

Jau vēstīts, ka administratīvajā lietā žurnālists Lato Lapsa iesniedzis apelācijas sūdzību par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedumu, ar kuru viņam izteikts aizrādījums par DNS parauga neizsniegšanu Drošības policijas uzsāktajā kriminālprocesā.

Lapsa pērnā gada 20.oktobrī pārsūdzēja 2014.gada 24.septembra Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneša Ata Celma spriedumu, ar kuru tika nospriests izbeigt lietu un viņam izteikt rājienu.

Lapsa pauda: "Esmu šo nolēmumu pārsūdzējis, jo uzskatu, ka tas nebija pamatots un tiesisks, jo Drošības policijas (DP) pārstāvis nespēja pamatot, uz kāda pamata man būtu jānodod DNS paraugi".

Lapsa atzīmēja, ka tiesnesis Celms nepieņēma viņam izteikto noraidījumu un žurnālistam par DNS parauga neizsniegšanu nolēmumā izteica aizrādījumu.

Administratīvā lietvedība pret žurnālistu Lapsu tika uzsākta pērnā gada 15.maijā, kad DP pret Lapsu uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, saistībā ar viņa grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" publicētajiem materiāliem, ziņoja Valsts policijai par administratīvo pārkāpumu - Lapsas nevēlēšanos nodot DNS paraugus.

"Kā zināms, esmu "aizdomās turētā" statusā DP safabricētā kriminālprocesā, par kuru jau daudz rakstīts. [..] Slavenais DP izmeklētājs Boronovskis bija sadomājies šai sakarā noņemt man DNS paraugus, bet nemācēja savai vēlmei sniegt tiesisku pamatojumu [..]., piebilda Lapsa.

Lapsa par safabricētu uzskata tiesībsargājošo iestāžu uzsākto kriminālprocesu saistībā ar 2011.gadā iznākušo grāmatu "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"", izriet no Lapsas paziņojuma medijiem.

Grāmatai ir vairāki autori un tā galvenā tēma pieteikta kā "Latvijas specdienestu nekontrolējamība un visatļautība". 500 lappušu biezajā grāmatā aptuveni puse ir dokumenti un sarunu ieraksti.

"Šīs lietas organizētāji acīmredzot uzskata, ka, tā kā man ir nācies parakstīties par ziņu neizpaušanu šajā kriminālprocesā, viņi man ir efektīvi aizbāzuši muti un es nespēšu par šo lietu sabiedrībai sniegt nekādu informāciju - tāpat kā viņi cerēja, ka arī grāmatā publicētās ziņas nekad nenonāks līdz sabiedrībai," mediju paziņojumā pauž Lapsa.

Viņš vistuvākajās dienās atradīšot veidu, kā sabiedrībai tiesiskā veidā sniegt ziņas par notikušo.

"Jau vistuvākajās dienās es atradīšu veidu, kā sabiedrībai tiesiskā veidā sniegt ziņas par šo kriminālprocesu un lomu, kas šajā lietā saskaņā ar tās safabricētāju un viņu "politiskā jumta" iecerēm ir ierādīta man," raksta Lapsa.

DP pārstāve Kristīne Apse - Krūmiņa informēja, ka 2013.gada aprīlī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē pēc privātpersonas iesnieguma tika uzsākts kriminālprocess par privātpersonas e-pasta korespondences nesankcionētu publicēšanu interneta portālā "www.pietiek.com", kurā tika pārpublicēts grāmatas

"Cits ķēķis: Zem likumīgā "jumta"" fragments.

Šā gada jūlijā pēc Ģenerālprokuratūras lēmuma tika apvienoti vienā lietvedībā uzsāktais VP process ar DP esošu procesu.

"Krimināllietas ietvaros ir kāda persona, kura tiek turēta aizdomās un ir persona, kurai ir piemērots procesuālais stāvoklis - persona, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess. Ņemot vērā faktu, ka izmeklēšana joprojām turpinās, tās interesēs detalizētāka informācija netiks sniegta," konkrētus vārdus Drošības policija nesauc.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!