Foto: AFP/Scanpix

Saeimas atbalstītie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL) var būtiski ietekmēt elektronisko mediju nozares uzņēmumu darbības nosacījumus, pauda SIA "Lattelecom" Juridiskā un korporatīvā atbalsta daļas direktors Toms Meisītis.

Kā ziņots, Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi grozījumus EPLL, kas paredz noteikt obligāto TV pamatprogrammu paketi, kas turpmāk savā piedāvājumā būs jāiekļauj visiem televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem. Grozījumi nepieciešami, lai pilnveidotu TV programmu retranslācijas tiesisko regulējumu, nodrošinātu iespēju sabiedrībai saņemt vispusīgu informāciju un nodrošinātu vienlīdzīgus apstākļus reklāmas tirgū.

"Lattelecom" speciālistu ieskatā, grozījumu spēkā stāšanās rezultātā nozare tiks ietekmēta trīs būtiskos aspektos.

Pirmkārt, grozījumiem būtu jānodrošina pēc iespējas vienādi spēles noteikumi televīzijas programmu izplatīšanai visās tehnoloģiskajās platformās - gan tradicionālajā kabeļtelevīzijā un virszemes apraidē, gan satelīttelevīzijā, kā arī programmu izplatīšanā interneta vidē, sacīja Meisītis. "Ja šo mērķi izdosies saskaņot, tas var kalpot par būtisku pozitīvu soli nozares sakārtošanai, jo pašlaik spēkā esošās likuma normas vienlīdzīgus spēles noteikumus nenodrošina," norādīja uzņēmuma pārstāvis, vienlaikus paužot cerību, ka grozījumi palīdzēs ierobežot televīzijas satura nelegālu izplatīšanu, kas Latvijā joprojām ir izplatīta parādība un negatīvi ietekmē godīgu konkurenci.

Otrkārt, likumprojekts paredz, ka vietējās, Latvijas auditorijai paredzētās reklāmas varēs izvietot tikai tādos televīzijas kanālos, kuru izplatīšanai Latvijā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome izsniegusi apraides atļauju. Meisītis norāda, ka šis ir viens no pretrunīgākajiem jaunievedumiem mediju regulēšanas jomā un šobrīd nav pilnīgas skaidrības, kā tas ietekmēs tirgus spēlētājus un, vai tas sasniegs vēlamo rezultātu. Viņš paredz, ka par šo nosacījumu vēl sagaidāmas diskusijas.

Visbeidzot likumprojekts nosaka papildus obligātās retranslācijas jeb tā saucamās "must carry" saistības dažādu platformu operatoriem.

Proti, operatoriem, papildu jau pašlaik piecām obligāti retranslējamām programmām (sabiedriskās televīzijas veidotajām LTV1 un LTV7, un komerctelevīziju, kas saņem sabiedrisko pasūtījumu, veidotajām "ReTV", "TV24 Rīga" un "OTV"), savos piedāvājumos būs jāiekļauj četriem noteiktiem kritērijiem atbilstošas TV programmas, uzsvaru liekot uz Eiropas Savienībā (ES) un Latvijā radītu saturu.

Meisītis vērš uzmanību uz to, ka, iespējams, šī pieeja ir diskutējama, taču "Lattelecom" uzskata, ka jebkurā gadījumā ir pareizāk un lietderīgāk ar likumiskiem un regulēšanas instrumentiem atbalstīt valsts un sabiedrības interesēm atbilstoša televīzijas satura izplatīšanu, nevis censties interneta un informācijas brīvības laikmetā ar administratīvām piespiedu metodēm ierobežot nevēlamo. "Ceram, ka līdz Saeimas rudens sesijai profesionālu un izsvērtu diskusiju rezultātā, būs iespējams nonākt pie jau pilnveidotas likumprojekta redakcijas," pauda Meisītis.

"Kā jau norādīts, saskatām, ka vairākos aspektos likumprojekts var palīdzēt sakārtot un pilnveidot spēles noteikumus mediju nozarē. Taču vienlaikus uzskatām, ka līdz likumprojekta pieņemšanai trešajā, galīgajā lasījumā, vēl nepieciešamas profesionālas, ekspertu līmeņa diskusijas ar mērķi likumprojektu pilnveidot, lai nodrošinātu, ka likumprojekts vienlīdzīgi attiektos uz visiem tirgus spēlētājiem un tiktu nodrošināta tā ieviešana dzīvē," sacīja Meisītis.

Vienlaikus viņš prognozē, ka likumprojekts "Lattelecom" pakalpojumus ietekmēs nebūtiski. "Jau tagad pakalpojumus veidojam atbilstoši laikmeta prasībām. Mūsuprāt, būtiskāk ir sakārtot nozari kopumā un novērst nevienlīdzīgu spēles noteikumu pastāvēšanu. Turklāt, svarīgs ir ne tikai likuma saturs, bet arī valsts institūciju spēja panākt to izpildi praksē. Līdz šim ar to ne vienmēr ir labi veicies. Ceram, ka pēc likumprojekta pieņemšanas, situācija mainīsies," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!