Foto: F64
Komerctelevīziju draudi pamest bezmaksas apraidi bija cinisks blefs un skatītāju maldināšana, sacīja sakaru operatora SIA "Lattelecom" pārstāve Līga Bite.

"Lattelecom" uzskata, ka pēc komerctelevīziju pieņemtā lēmuma pagaidām neiziet no bezmaksas nacionālās apraides esot vairāk nekā skaidrs, ka draudi pamest apraidi jau no paša sākuma bijuši "cinisks blefs un skatītāju maldināšana, lai izspiestu no valsts savam biznesam izdevīgākus nosacījumus, ko tuvākajā laikā sabiedrība, visticamāk, arī sagaidīs".

Par to liecinājis gan tas, ka abām komerctelevīzijām bija noslēgts apraides līgums, kas ir spēkā līdz 2013.gadam, gan tas, ka šādam solim televīzijas nav bijušas gatavas ne tehniski, ne no biznesa viedokļa. Tās neesot pat sākušas sarunas ar kabeļoperatoriem, sacīja Bite.

""TV3" un LNT signāla apraide Virszemes televīzijā nodrošina iespēju šos kanālus bez maksas redzēt ne tikai gala skatītājiem visā Latvijā, bet arī kabeļoperatoriem, kas ņem signālu no ētera un pārraida tālāk saviem skatītājiem. Jāpiebilst, ka nacionālās apraides kanāla statuss nodrošina to, ka skatītājiem šie kanāli ir pieejami bez maksas ne tikai virszemes apraidē, bet arī kabeļtīklos, tādējādi nodrošinot gandrīz visiem skatītājiem garantētu piekļuvi Latvijas sabiedriskajiem un nacionālās apraides medijiem (Latvijas Televīzijas abiem kanāliem, "TV3" un LNT)," klāsta Bite.

Pirmdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) sacīja, ka LNT un "TV3" guvuši pārliecību, ka viņu problēmas ir saklausītas gan Saeimā, gan valdībā, tādēļ nolēmuši palikt nacionālajā apraidē.

Parlaments jau sācis rīkoties, izskatīšanai komisijām nododot grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, saskaņā ar kuriem nacionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem būs tiesības pieprasīt maksu no kabeļoperatoriem, kuri retranslē televīzijas programmas, par savas programmas retranslēšanu.

Mūrniece pauda pateicību LNT un "TV3", kas ir gatavi nākt pretī sabiedrībai un turpināt darbu nacionālajā apraidē, neskatoties uz finansiāliem sarežģījumiem.

Kā ziņots, LNT šonedēļ paredzējusi izmaiņas programmā, lai parādītu prognozējamo situāciju, kāda būs, ja valdība nedarīs visu iespējamo, lai palīdzētu komerctelevīziju problēmu risinājumu meklēšanā, pastāstīja LNT pārdošanas direktors Guntars Traubergs.

Traubergs uzsvēra, ka patlaban telekompānija vēl nav pieņēmusi gala lēmumu par iziešanu vai palikšanu nacionālajā apraidē.

Taču, visticamāk, ka līdz ar 1.janvāri LNT varētu arī vēl neiziet no bezmaksas apraides, jo citu risinājumu bez finansējuma piešķiršanas nebūšot iespējams tik ātri atrast. Tādēļ lēmuma pieņemšanu par iziešanu no nacionālās apraides LNT būs "spiesta" atlikt, sacīja Traubergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!