Valdība otrdien akceptēja Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikumus valsts atbalstam cīņai ar latvāņiem, paredzot, ka maksimālā summa par viena hektāra attīrīšanu no latvāņiem būs 150 lati, ziņo Zemkopības ministrija.
Valdība akceptēja grozījumus noteikumos par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2006.gadā un tā piešķiršanas kārtību, kas paredz atbalsta piešķiršanu latvāņu izplatības ierobežošanai.

Maksimālās izmaksas subsīdiju aprēķināšanai ar latvāni aizaugušo atklāto platību attīrīšanai ir 150 latu par hektāru, bet nepārsniedzot 2108 latu uz vienu atbalsta pretendentu. Atbalstu saņem, ja ar latvāni platība nav mazāka par pieciem hektāriem un vidējais augu blīvums platībā ir vismaz trīs augi vai augu grupas uz 100 kvadrātmetriem.

Tāpat noteikumos iekļauta latvāņu izplatības ierobežošanas plāna izstrādāšanas un latvāņu ierobežošanas metožu apraksts, kas nosaka paņēmienus indīgā auga apkarošanai. Galvenais latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu uzdevums ir novērst sēklu turpmāku izplatīšanos un veicināt to bojāeju. To var panākt ar ķīmiskiem, mehāniskiem, bioloģiskiem un kompleksiem paņēmieniem.

Lai saņemtu subsīdijas, lauksaimniekam divu nedēļu laikā pēc noteikumu spēkā stāšanās Lauku atbalsta dienestā (LAD) jāiesniedz nepieciešamie dokumenti un latvāņu apkarošanas pasākuma plāns. Pēc plāna iesniegšanas termiņa beigām LAD 20 darba dienu laikā apkopos iesniegtos pieteikumus. Ja pieteiktā atbalsta summa pārsniedz sadaļā atvelēto finansējumu, pirmkārt tiks atbalstīti projekti ar mērķi apkarot lielāku latvāņu platību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!