Foto: F64

Prokuratūra tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā, papildus jau iepriekš pieņemtajiem lēmumiem par saukšanu pie atbildības, ir pieņēmusi vēl piecus lēmumus par personu saukšanu pie kriminālatbildības par vairākiem noziegumiem, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga. Starp viņām ir arī uzņēmuma bijušais šefs Kārlis Miķelsons.

Miķelsona advokāts Egons Rusanovs komentārus par lietu nesniedza, norādot, ka nevar izpaust ar procesu saistīto informāciju, vien uzsvēra, ka Miķelsons savu nostāju nav mainījis un apsūdzības neatzīst. Apsūdzības rakstu prokuratūra Miķelsonam izsniegusi pagājušajā nedēļā.

Personas pie atbildības sauc saistībā ar "Latvenergo" rīkoto Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC- 2) otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkuma konkursu.

Trīs personām apsūdzība celta par dienesta pilnvaru pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā un par kukuļņemšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Vienai personai apsūdzība celta par dienesta pilnvaru pārsniegšanas mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu, par kukuļdošanu lielā apmērā un par tirgošanos ar ietekmi. Vēl vienai personai apsūdzība celta par tirgošanās ar ietekmi atbalstīšanu.

Saskaņā ar celtajām apsūdzībām minētie noziedzīgie nodarījumi notikuši laika periodā no 2007.gada 21.jūnija līdz 2010.gada 15.jūnijam. Saistībā ar AS "Latvenergo" rīkoto Rīgas TEC-2 otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkuma konkursu amatpersonas par konkrēta uzņēmuma uzvaru pieņēma kukuļa piedāvājumu ārvalstu valūtā, kukuļa summa pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa kopumā sasniedza 5 432 989,9 latus. Taču kukuļošanā iesaistītās personas tika aizturētas, tāpēc visa kukuļa summa netika nodota, tika nodots kukulis kopā 77 499,54 latu apmērā.

Iepriekš saistībā ar šo iepirkumu pērn 14.decembrī apsūdzība celta vēl vienai personai par tirgošanos ar ietekmi. Tajā pašā datumā pret vienu personu kriminālprocess šajā epizodē izbeigts daļā, jo šīs personas rīcībā nebija noziedzīga nodarījuma sastāva. Šajā epizodē ir uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai.

Par kriminālvajāšanas uzsākšanas iespēju pret pārējām personām, kuras Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs lūdzis saukt pie kriminālatbildības, tiks izlemts turpmākajā izmeklēšanā.

Jau vēstīts, ka saistībā ar AS "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada jūnijā uzsāka kriminālprocesu par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Pēc KNAB aplēsēm, lietā "atmazgāti" vismaz 1,13 miljoni eiro (aptuveni 775 000 latu).

Daļā no lietas apsūdzētajiem jau uzrādītas apsūdzības un lietas virzītas uz tiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!