Foto: DELFI
Elektroenerģijas koncerns "Latvenergo" skaidro, ka darbinieku atlaišanas pabalstus nosaka koplīgums ar arodbiedrību, turklāt atbilstoši nostrādātajam laikam tiek uzkrātas no līguma izrietošās saistības, tāpēc atlaišanas pabalstos izmaksāta nauda nerada uzņēmumam papildus izmaksas un neietekmē tarifus, informēja "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

"Latvenergo" skaidro, ka AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Sadales tīkls" darbojas saskaņā ar Darba likuma prasībām, tai skaitā darba koplīgumu, kas noslēgts starp "Latvenergo" koncernu un arodu savienību "Enerģija".

Pabalsti, izbeidzot darba attiecības, darbiniekiem aizejot pensijā ir paredzēti koplīgumā un ir atkarīgi no uzņēmumā nostrādātā laika. 2009.gadā "Latvenergo" koncernā, tai skaitā AS "Sadales tīkls" un AS "Augstsprieguma tīkls", tika atbrīvots liels skaits darbinieku un tika izmaksāti atlaišanas pabalsti saskaņa ar Darba likumu un AS "Latvenergo" darba koplīgumu, skaidro Siksnis.

Viņš arī norāda, ko kopumā, samazinot darbinieku skaitu, uzņēmums arī samazina personāla izmaksas. Savukārt "saistības, kas uzņēmumam rodas saistībā ar darba koplīgumu, tiek uzkrātas katru gadu proporcionāli nostrādātajam laikam, tāpēc darba attiecību beigšanas brīdī darbiniekam izmaksātā summa neveido uzņēmumam papildus izmaksas un iespaidu uz tarifu neatstāj," skaidro Siksnis.

Jau ziņots, ka sevi par Ceturtās Atmodas tautas armijas pārstāvi (4ATA) dēvējošā virtuālā persona Neo otrdien mikroblogu vietnē 'Twitter" publiskoja divu "Latvenergo" meitasuzņēmumu AS "Sadales tīkli" (ST) un AS "Augstsprieguma tīkli" (AT) atalgojumu.

Neo veiktie aprēķini liecina, ka, piemēram, AT pērn novembrī bijis 531 darbinieks, un vidējais atalgojums uzņēmumā bijis 823 lati. Lielākais vidējais atalgojums laikā no 2007.gada maija līdz pērnā gada novembrim AT bijis 4305,82 lati. Četru cilvēku vidējais atalgojums šajā laikā bijis vairāk kā 3000 latu, septiņu – vairāk kā 2000 latu. Tāpat Neo publiskotie dati liecina, ka daudzi darbinieki saņēmuši ievērojamus atlaišanas pabalstus.

"Latvenergo" koncerna meitas uzņēmumi AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Sadales tīkls" nodrošina elektroenerģijas pārvades un sadales pakalpojumus Latvijas teritorijā, ekspluatējot vairāk nekā 4700 kilometru augstsprieguma elektropārvades līnijas, 132 augstsprieguma apakšstacijas, vairāk nekā 101 400 kilometru vidēja sprieguma un zemsprieguma elektrolīnijas un 24 700 transformatoru apakšstacijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!