Foto: F64

Latvijas mājsaimniecībām nevajadzētu bažīties, ka brīvajā tirgū varētu pieaugt maksājumi par elektroenerģiju, jo pašlaik nav tendenču, kas liecinātu par elektroenerģijas cenu pieaugumu reģionā sacīja Latvijas energokompānijas "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

"Mājsaimniecībām, kas noslēgs ilgāka termiņa elektroenerģijas piegādes līgumus, nav gaidāms izmaksu palielinājums attiecībā uz elektroenerģijas cenu. Mums pašlaik nav informācijas, ka elektroenerģijas cena reģionā pieaugtu," atzina Žīgurs.

Viņš piebilda, ka tieši pretēji – tirgū ir tendences, kas liecina par elektroenerģijas cenas iespējamu samazinājumu. "Patlaban tiek būvēti starpsavienojumi starp Igauniju un Somiju, kā arī Lietuvu un Zviedriju. Baltija integrējas Ziemeļvalstu elektrotīklos ar kopējo pārvades jaudu 1700 megavatu. Ja pašlaik paskatāmies "Nord Pool" mājaslapā, tad redzam, ka Skandināvijā elektroenerģijas cena ir zemāka nekā Baltijā. Tālab mēs sagaidām, ka šī lētā elektroenerģija plūdīs mūsu virzienā, lielā mērā ietekmējot arī šejienes cenu līmeni," teica Žīgurs.

"Latvenergo" pārstāvis gan norādīja, ka pastāv fiziskie pārvades ierobežojumi un ne visu Norvēģijas hidroelektrostacijās saražoto lēto enerģiju izdosies veiksmīgi iegādāties ierobežoto pārvades jaudu dēļ. Tāpēc daļu elektroenerģijas vajadzēs saražot dārgākajās gāzes un slānekļa elektrostacijās.
Jau vēstīts, ka no 1.novembra iepirkt elektroenerģiju par regulētu tarifu var tikai tie lietotāji, kas elektroenerģiju patērē mājsaimniecības vajadzībām. Plānots, ka mājsaimniecībām elektroenerģija atvērtajā tirgū obligāti būs jāiegādājas no 2013.gada 1.septembra.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. Patlaban "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi ‒ "Sadales tīkls", "Liepājas enerģija","Latvijas elektriskie tīkli", "Elektrum Lietuva" un "Elektrum Eesti", kam pieder arī kompānija "Elektrum Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!