Foto: AFI
Aptuvenās AS "Sadales tīkls" aplēses liecina, ka "energokrīzes" radītie zaudējumi sasniedz vismaz miljonu latu, portālam "Delfi" pastāstīja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis, piebilstot, ka šī summa ir tikai aptuvena.

Skaidrība, cik izmaksājušas darbinieku virsstundas, labojot bojātās elektrolīnijas, un papildspēku piesaiste un aplēses par kopējiem zaudējumiem būs tad, kad visas līnijas būs salabotas un bojājumi likvidēti pilnībā. Šobrīd aptuvenās aplēses liecina, ka summa varētu būt ap miljonu latu, taču, sarēķinot visu postažu, tā var arī pieaugt.

Joprojām Latvijas atbildīgajiem dienestiem palīdz kolēģi no Lietuvas un Igaunijas, kā arī darbos iesaistīts helikopters no Somijas. Siksnis stāstīja, ka šie palīgi turpinās darbus arī nākamnedēļ.

Situācija šobrīd ir stabilizējusies, un elektrības padeve traucēta aptuveni 500 mājsaimniecībām, to vidū arī vietās, kur elektropadevi pārtrauc salabotajās līnijās, lai novāktu zem tām sakritušos zarus. Lai pilnībā atjaunotu elektroenerģijas piegādi klientiem ikdienas režīmā, ceturtdien "Sadales tīkla" Austrumu un Ziemeļaustrumu reģionā brigādes turpina darbu vidējā sprieguma līnijās, pastiprinātu uzmanību veltot trašu tīrīšanai no bīstamiem kokiem, lai pēc vētras seku novēršanas nodrošinātu kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi.

Siksnis nevēlējās izteikt prognozes, kad krīze būs pāri un visi bojājumu būs novērsti, bet pauda cerību, ka laika apstākļi neliks darbiem šķēršļus.

Jau vēstīts, ka ap Ziemassvētkiem sniega un elektrības vadu apledojuma dēļ daudzviet radās problēmas ar elektroapgādi – bez elektrības palika vairāki desmiti tūkstoši mājsaimniecību. Vairākās Latgales vietās cilvēki bez elektrības bija vairākas nedēļas. Tādēļ valdība aizvadītajā nedēļā pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē izsludināja ārkārtējo situāciju saistībā ar plašiem energoapgādes un satiksmes traucējumiem. Ārkārtējā situācija izsludināta vismaz 40 novados.

Elektrības atjaunošanas darbos iesaistīti ne tikai "Latvenergo" spēki, bet arī armija un robežsardze. Tāpat palīgā Latvijai devušies elektromontieri no Lietuvas un Igaunijas, kā arī helikopters no Somijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!