Par spīti nesen izteiktajām bažām, ka Latvijai gadumijā var būt problēmas ar elektroapgādi, “Latvenergo” trešdien apgalvoja — Latvija bez kaimiņu atbalsta ar strāvu var sevi nodrošināt vismaz divas dienas.
ASV vēstniecība Latvijā brīdināja šeit dzīvojošos amerikāņus par Latvijas energosistēmas atkarību no gadumijas datorproblēmām Krievijā, kas varētu traucēt elektrības piegādi Latvijai un līdz ar to ūdens piegādi Rīgā.

Gan valsts a/s “Latvenergo”, gan arī trīs Baltijas valstu energokompāniju kopuzņēmums “DC Baltija”, kas koordinē elektroenerģijas padevi Baltijā, ir nopietni gatavojušies gadumijai un modelējuši gandrīz visas iespējamās avārijas situācijas, trešdien teica “Latvenergo” prezidents Valdis Ginters. Pēc viņa vārdiem, ja Y2K problēmas dēļ pēkšņi atteiksies darboties visas sistēmas (kas esot tikpat kā neiespējami), enerģētiķi strāvas padevi pilnībā spēs atjaunot pāris stundu laikā.

Gadumijā nav plānots enerģijas imports no Krievijas vai Baltkrievijas, tādējādi Baltijas valstu energosistēmas vajadzības gadījumā varēs ātri atslēgties no kaimiņvalstīm uz neierobežoti ilgu laiku, jo Baltija spēj sevi apgādāt ar nepieciešamo elektroenerģiju. Tiesa, pašu ražotā enerģija būs 1,3–1,5 reizes dārgāka nekā importētā, teica “DC Baltija” direktors Vilnis Krēsliņš.

Savukārt, pēc Gintera vārdiem, ja Latvijas energosistēma atslēgsies no kaimiņvalstīm, uzņēmums visus patērētājus ar strāvu varēs apgādāt aptuveni divas diennaktis, jo 31. decembrī tiks uzkrāts papildus ūdens hidroelektrostaciju ūdenskrātuvēs, uzkarsēti katli termoelektrocentrālēs — šīs jaudas varēs izmantot trūkstošās strāvas ražošanai. Šāda papildus jaudas rezervēšana uzņēmumam izmaksās 20–30 tūkstošus latu. Parasti Latvija šajā gadalaikā spēj pati saražot 55–60% no nepieciešamās elektroenerģijas.

Par uzņēmuma datorsistēmām Latvenergo speciālisti akcentēja — par visām elektroenerģijas tīklu vadības sistēmām, kuras varētu ietekmēt Y2K problēma, saņemts ražotāju atbilstības sertifikāts. Turklāt šīs sistēmas automātiski nevarēs ietekmēt tīkla darbību, jo komandas ir jāapstiprina dispečeram. Vecākajās sistēmās vispār neizmanto ierīces ar laika uzskaiti.

Neņemot vērā tradicionālo spiediena pazemināšanos pilsētas ūdensvadā dažādu svinību laikā, citu problēmu ar ūdensapgādi Rīgā nebūs, ja vien Latvenergo nodrošinās strāvas padevi ūdenssūkņiem — pašvaldības uzņēmums “Rīgas ūdens” nav tik datorizēts, lai rastos ar datoriem saistītas problēmas. Ja elektrības padeve tomēr pārtrūks, ūdens būs pieejams tikai namu pagrabos, jo “Rīgas ūdenim” ir tikai viens strāvas dīzeļģenerators, kas darbojas ūdens ņemšanas stacijā Zaķumuiža. Šīs stacija spēj sagatavot tikai 10% no nepieciešamajiem ūdens krājumiem. Tāpēc līdz ar elektrības padeves pārtraukšanu, iespējams, varētu pārtraukt arī ūdens padevi, lai gan uzņēmums ir to organizāciju vidū, kas ar elektrību jānodrošina vispirms, Dienai skaidroja “Ris” elektroinženieris Valentīns Kučers.

Ja elektrības padeve netiks nodrošināta ilgāk nekā divas stundas un gaisa temperatūra būs zemāka par mīnus 25 °C, teorētiski problēmas varētu rasties notekūdeņu attīrīšanas stacijā Daugava, skaidroja Kučers. Tur visus notekūdeņus attīra ar bioloģiskām baktērijām, kas šādā temperatūrā iet bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!