Foto: LETA

AS "Latvenergo" rezervējusi dabasgāzes jaudu Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālī šā gada pēdējā ceturksnī, teikts ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) atbildes vēstulē Saeimas deputātiem.

Saeimas deputāti aicināja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) informēt par valdības 19. aprīļa sēdē lemto "veikt kopīgu dabasgāzes iepirkumu, rezervējot nepieciešamo jaudu Klaipēdas LNG terminālī 2022. gada 4. ceturksnī".

Minētajā valdības sēdē tika arī lemts, ka "Latvenergo" sadarbībā ar ieinteresētajiem juridiskajiem dabasgāzes patērētājiem veiks kopīgu dabasgāzes iepirkumu, rezervējot nepieciešamo jaudu Klaipēdas LNG terminālī.

Ekonomikas ministres sagatavotajā atbildes vēstulē deputātiem teikts, ka "Latvenergo" apzināja lielos dabasgāzes patērētājus, izveidojot sadarbības piedāvājuma aprakstu un izplatīja interesentiem. Kopumā tika uzrunāti 59 lieli gāzes patērētāji un Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija.

Tā kā atsaucība nebija liela un vienošanās par kopīga iepirkuma veikšanu ar lielajiem dabasgāzes patērētājiem netika panākta, "Latvenergo" veica jaudu rezervācijas, lai saņemtu dabasgāzes piegādes no Klaipēdas LNG termināļa.

Ekonomikas ministres vēstulē piebilsts, ka konkrēti dabasgāzes iegādes apjomi ir "Latvenergo" komercinformācija, kas nav izpaužama publiski.

Tāpat atbildes vēstulē deputātiem Indriksone informē par potenciālo Latvijas LNG termināla projektu. Vēstulē teikts, ka Latvijas dabasgāzes patēriņš gadā līdz šim ir bijis aptuveni 12 teravatstundas (TWh).

"Ieviešot LNG termināli Latvijā, pats būtiskākais ieguvums būs dabasgāzes apgādes drošums, lai dabasgāzes piedāvājums tirgū spētu nosegt šo 12 TWh pieprasījumu. Vienlaikus, tas tiks nodrošināts izmaksu efektīvā veidā," teikts atbildes vēstulē deputātiem.

Vēstulē teikts, ka patlaban tiek vērtēti AS "Skulte LNG Terminal" un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" LNG terminālu projekti, bet detalizētāks abu projektu izvērtējums patlaban netiek sniegts. EM abus projektus vērtēs līdz šā gada 31. augustam.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets 19. aprīlī konceptuāli vienojās sākot ar 2023. gadu atteikties no Krievijas gāzes piegādēm. Lai nodrošinātu nepieciešamos gāzes apjomus nākamajai apkures sezonai, Latvija plāno veidot gāzes drošības rezerves un patlaban notiek sarunas ar Igauniju un Somiju par sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādēm no Paldisku LNG termināla.

Dabasgāzes drošuma rezerves izveidei nepieciešami aptuveni 230 miljoni eiro. "Latvenergo" energoapgādes drošuma rezervju iegādi veiks šā gada pēdējā ceturksnī, gāzi iegādājoties no Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa. Gāzes rezerves tiks uzglabātas Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!