Foto: DELFI

Elektroenerģijas koncerns "Latvenergo" iesniedzis kasācijas sūdzību par Administratīvās tiesas spriedumu tā dēvētajā elektroenerģijas tarifu lietā, norādot, ka tiesai šaubas radās vien par tirdzniecības pakalpojuma komponenti, kas tarifā viedo vien 1,7%, tāpēc nebūtu samērīgi atcelt visus tarifus.


AS "Latvenergo" augstākajā tiesu instancē izvērtēšanai ir iesniegusi juridiskos argumentus par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu tarifu  lietā. Uzņēmums pārliecināts, ka "juridiskā ceļā iespējams iegūt skaidras atbildes, kas palīdzēs noteikt arī piemērotāko rīcību atbilstoši gala spriedumam", informēja uzņēmums.  

Analizējot 25.jūnija Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, "Latvenergo" juristi secinājuši, ka "tas ir pretrunīgs un nenodrošina samērīguma principu un "Latvenergo" tiesisko interešu aizsardzību", kā arī nav "izvēlēta pareizā pieeja, lai apturētu tarifu piemērošanu".

Tomēr uzņēmums konstatēja "spriedumā ietverto būtiskāko pretrunu" - neskatoties uz to, ka sprieduma motīvu daļā norādīts, ka tarifi radot AS "Latvenergo" zaudējumus, sprieduma rezultatīvajā daļā pausts, ka tarifu atcelšana ar atpakaļejošu datumu rada nesamērīgus zaudējumus.

Advokātu biroja "Kronbergs un Čukste" pārstāvji, izvērtējot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu tarifu lietā, secina, ka ir pamats to pārsūdzēt kasācijas kārtībā, jo tiesa ir nepareizi interpretējusi tarifu aprēķināšanas metodikas prasības un nav piemērojusi samērīguma principu, izvērtējot tarifu atbilstību normatīvajiem aktiem, un arī nosakot, ka tarifi būtu atceļami ar 2011.gada 1.aprīli.

Tajā pašā laikā liela daļa no tiesas sprieduma motīviem ir pamatoti, atzīst "Latvenergo". Piemēram, uzņēmums piekrīt secinājumam, ka AS "Latvenergo", nosakot tarifus, nepilda valsts pārvaldes uzdevumu un tas ir komersanta lēmums, nevis administratīvs akts.

"Tāpat ir pamatots tiesas secinājums par atsevišķu tarifu komponenšu apmēra atbilstību metodikai. Tiesai nav radušās šaubas par elektroenerģijas cenas, tīkla pakalpojuma un obligātā iepirkuma komponenšu apmēru pamatotību. Šaubas tiesai radījis vienīgi tas, vai Regulators pietiekami rūpīgi pārliecinājies par tirdzniecības pakalpojuma komponentes izmaksu pamatotību, kas veido tikai 1,7% no kopējām tarifu izmaksām.

"Līdz ar to nevar apgalvot, ka ir samērīgi atcelt visus tarifus, ja tiesai neskaidra ir tikai neliela daļa no kopējā tarifu izmaksu pamatojuma," uzskata "Latvenergo".

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa jūnija beigās apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī. Tiesa atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu, un noteica, ka tarifi nav piemērojami no brīža, kad tie stājās spēkā - no 2011.gada 1.aprīļa.

"Latvenergo" tobrīd paziņoja, ka izmantos iespēju 30 dienu laikā pārsūdzēt tiesas spriedumu par 2011.gadā akceptēto diferencēto tarifu atcelšanu. Energokompānija uzskata, ka tarifi ir ekonomiski pamatoti.

Lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā augstāks tarifs - 10,74 santīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!