Foto: DELFI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) un ”Latvenergo” pārstāvji uzskata, ka Administratīvā apgabaltiesa, atceļot regulatora lēmumu par elektroenerģijas tarifiem, ir pārkāpusi savas kompetences robežas, komersanta vietā lemjot par tarifiem, pirmdien Augstākas tiesas Senātā, kurā vētī elektrības tarifu lietu, sacīja uzņēmuma un regulatora pārstāvji.

Administratīvā apgabaltiesa jūnija beigās apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī. Tiesa atcēla regulatora 2011.gada 16.februāra lēmumu, un noteica, ka tarifi nav piemērojami no spēkā stāšanās brīža jeb no 2011.gada 1.aprīļa. Ar šādu spriedumu nemierā bija komersants un regulators, kuri iesniedza kasācijas sūdzības.

Senāta tiesas sēdē pirmdien SPRK pārstāvis Jānis Junkers uzturēja iesniegto kasācijas sūdzību pilnā apmērā. Pārstāvis norādīja, ka SPRK lēmums apstiprināt tarifus nav priekšnoteikums, lai stātos spēkā ”Latvenergo” noteiktie tarifi, jo, atbilstoši 2007.gada 12.decembrī apstiprinātajai metodikai, SPRK nenosaka tarifus un tiesību normas neuzliek par pienākumu komisijai izdot administratīvo aktu, kas tos apstiprina. Tarifus nosaka komersants un SPRK atbilstoši jau apstiprinātai metodikai vēro šo procesu un iejaucas tikai, ja saskata neatbilstība. Šajā gadījumā neatbilstība netika konstatēta un lēmums tika izdots tikai skaidrības labad, jo 2007.gada decembrī bija stājusies spēkā jaunā metodika.

Regulatora pārstāvis pirmdien tiesā norādīja, ka ar spriedumu, ja tas stāsies spēkā, netiks panākts iesniedzēju mērķis – zemākas elektrības cenas. Advokāts tiesā sacīja, ka sabiedrība tiek maldināta par šī sprieduma sekām, norādot, ka nevēlas nevienu iebiedēt, taču iznākums var būt vēl dārgāka elektrība. Advokāts skaidroja, ka likums paredz - ”Latvenergo” ir jānosaka tarifi, kas sedz izmaksas. Šajā gadījumā, ja ”Latvenergo” tarifi tiktu atcelti, tad, komersantam būtu jānosaka jauni tarifi, kas sedz elektroenerģijas piegādes izmaksas, turklāt ņemot vērā jau tos zaudējumus, kas radušies par laika periodu no 2011.gada 1.aprīļa līdz šim brīdim, un ņemot vērā, ka samazinās saistīto lietotāju skaits. Tādējādi izmaksas tikai pieaugtu, uzskata advokāts. ”Faktiski tiek nevis aizsargātas patērētāju intereses, bet gan tiek nodarīts kaitējums, jo par to, kas netiek samaksāts par vakardienu, būs jāmaksā rīt,” teica Junkers.

Advokāts bilda, ka komersantam ir tiesības segt tās izmaksas, kuras viņam rodas, piegādājot pakalpojumu, proti, elektrību, patērētājiem. Gadījumā, ja uzņēmuma ienākumi krietni pārsniedz plānotos, tad nākamajā periodā tie tiek ņemti vērā un izlīdzinās, skaidroja jurists.

SPRK pārstāvis vērsa tiesas uzmanību uz to, ka iepriekšējā tiesu instance ir ne tikai atcēlusi regulatora lēmumu, bet arī nepamatoti noteikusi jaunus elektroenerģijas tarifus, tādējādi pārkāpjot savas kompetences robežas. Junkers pārstāvis lūdza Senātu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu atcelt un nodot lietu jaunai izskatīšanai.

”Latvenergo” pārstāve Madara Smalkā tiesā bilda, ka lietas materiālos ir ekonomiski pamatoti aprēķini apstiprinātajiem tarifiem, bet Administratīvā apgabaltiesa nav tos pienācīgi vērtējusi. Tāpat pārstāve norādīja, ka AS ”Latvenergo” nepiekrīt, ka SPRK lēmuma atcelšana nozīmē tarifu atcelšanu, jo SPRK lēmums nav administratīvais akts un nav pieļaujams, ka tiesa uzņēmuma vietā nosaka tarifus. ”Tā ir ekskluzīva SPRK funkcija vērtēt, ir vai nav nepieciešams iejaukties komersanta darbībā, un izdot administratīvo aktu, kas liktu komersantam pārvērtēt noteiktos tarifus,” tiesas sēdē teica Smalkā.

Savukārt pieteicēji regulatoram tiesā pārmeta nostāšanos uzņēmuma pusē, neaizstāvot cilvēkus, taču Junkers bilda, ka iedzīvotājiem, kur ir neapmierināti ar tarifiem, ir tiesības vērsties pie SPRK, lūdzot tos pārvērtēt. Junkers noradīja, ka šādai iespējai nav termiņa ierobežojumu un tā iesniedzējiem arī bija jārīkojas, nevis uzreiz jāvēršas tiesā. Advokāts skaidroja, ka tad regulators ierosinātu administratīvo lietu un pieņemtu administratīvo aktu, kuru, ja cilvēki joprojām būtu nemierā ar nolemto, varētu apstrīdēt tiesā. Regulators nevar arī nostāties pret uzņēmumu, liedzot tam atgūt pakalpojuma sniegšanai pamatoti iztērēto naudu.

Prasītāji gan bilda, ka viņiem labvēlīga sprieduma rezultātā pienāktos saņemt ar nepamatotajiem tarifiem iekasēto naudu atpakaļ, savukārt uzņēmums otru reizi šo summu piedzīt nevarētu. Atbildētāji gan šaubījās par šādu izteikumu patiesumu, sakot, ka visdrīzāk šī summas, kas varētu būt aptuveni 40 miljoni latu, tiks saistīta ar elektrības cenām.

Ja Senāts kasācijas sūdzības noraidīs, spriedums stāsies spēkā un tarifi būs jāatceļ, ”Latvenergo” nevarēs segt ekonomiski pamatotās izmaksas, savukārt tas var apdraudēt elektrības piegādi patērētājiem, bažījās komersanta pārstāvji.

Regulatora pārstāvis norādīja, ka ”Latvenergo” ir tiesības pašam noteikt tarifus, pamatojoties uz konkrēto ekonomisko situāciju, savukārt SPRK ”noraugās no malas”, iejaucoties tikai tad, ja komersants kaut ko pārkāpj.

Savu lēmumu Senāts plāno paziņot 5.decembrī. Senāts šo lietu nevērtē pēc būtības, bet gan skatās, vai iepriekšējā instance ir pareizi interpretējusi likuma normas un ievērojusi likumu.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa šovasar apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī. Tiesa atcēla SPRK lēmumu un noteica, ka tarifi nav piemērojami no brīža, kad tie stājās spēkā - no 2011.gada 1.aprīļa.

Administratīvā apgabaltiesa spriedumā atzina: lietā nav dokumentu, no kuriem būtu iespējams secināt, kādas ir tirdzniecības pakalpojumu izmaksas, bet SPRK savu lēmumu pieņēmusi uz "Latvenergo" aprēķinu pamata, taču nav zināms, kā tie veidojušies.

Kopš pagājušā gada aprīļa Lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā augstāks tarifs - 10,74 santīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!