Foto: LETA

Lai gan uz pārējo Eiropas Savienības dalībvalstu fona personu skaits, kuri ir pievienojušies teroristu grupējumam "Daesh" Sīrijā, joprojām ir salīdzinoši neliels, tas strauji pieauga tieši pagājušā gada laikā, liecina Drošības policijas pārskats par 2015. gadu.

Drošības dienests secinājis, ka reliģiskā radikalizācija ietekmējusi arī atsevišķus Latvijas iedzīvotājus, un pērn strauji pieaudzis Latvijas iedzīvotāju skaits, kas pievienojies 'Daesh'. Tas rada riskus Latvijas drošībai, jo pārnācēji no konfliktu reģioniem patlaban esot viens no galvenajiem terorisma draudu subjektiem Eiropā. Vienlaikus Drošības policija uzsver, ka, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems.

Līdz ar terorisma draudu pieaugumu pagājušajā gadā nav mazinājušies arī riski, kas saistīti ar Krievijas gatavību izmantot militārus instrumentus savu ģeopolitisko mērķu sasniegšanai. Krievijas īstenotā agresijas pret Ukrainas teritoriālo vienotību turpina radīt saspīlējumu Rietumu valstu un Krievijas attiecībās un nelabvēlīgi ietekmēt drošības situāciju Eiropā.

Pagājušajā gadā kaimiņvalsts sākusi arī militāru operāciju Sīrijā. Līdz ar pieaugošajām starptautiskajām ambīcijām turpinājusies Krievijas specdienestu īstenotās izlūkošanas aktivitātes, kas vērstas arī pret Latviju, secinājusi Drošības policija.

Vienlaikus Krievija nav pārstājusi izmantot arī "maigās varas" instrumentus, izvēršot gan agresīvas informatīvās ietekmes aktivitātes, gan sistemātiski ekspluatējot tās finansētās tautiešu organizācijas savu ģeopolitisko mērķu sasniegšanai.

Izmantojot vārda brīvību un citas demokrātijas sniegtās priekšrocības, Krievijas finansētie tautiešu politikas aktīvisti turpinājuši atbalstīt centienus sistemātiski graut Latvijas iedzīvotāju saikni ar savu valsti un veicināt Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanu gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā. Atceroties Ukrainas konflikta pieredzi, šādas darbības izraisa pastiprinātu uzmanību un nevar tikt ignorētas kā vienkārši marginālas izpausmes, skaidro drošību sargājošā iestāde.

Nozīmīgu izaicinājumu Eiropas drošībai pagājušajā gadā radījusi arī bēgļu krīze, kuras aizsegu savu noziedzīgo plānu realizācijai Eiropā izmantojusi "Daesh" un ko informatīvās ietekmes aktivitātēs plaši ekspluatējusi arī Krievija.

Tāpat sabiedrības kritisko attieksmi pret bēgļu izmitināšanu Latvijā centušies izmantot arī labēji radikāli orientētie aktīvisti, informē Drošības policija.

Iestāde savā gada pārskatā skaidro, ka Latvijā atbalsts labēji radikālām ideoloģijām ir zems, taču patvēruma meklētāju izmitināšana varot veicināt radikalizācijas potenciālu ksenofobiski vai rasistiski orientētu personu vidū.

Nestabilo drošības situāciju Eiropā lielā mērā ietekmējot Krievijas agresīvā ārpolitika un terorisma draudu pieaugums, un tā turpinās radīt izaicinājumus Latvijas nacionālās drošības interesēm arī šogad, atklāj Drošības policija.

Tomēr Latvijas drošība lielā mērā atkarīga ne tikai no Latvijas dalības NATO vai ES un sabiedrotajiem, bet galvenokārt tieši no valsts iedzīvotājiem. Drošības policija skaidro, ka valsts institūciju spējas profesionāli pildīt savus pienākumus nacionālās drošības jomā un katra Latvijas sabiedrības pārstāvja gatavība dot savu ieguldījumu kopīgās drošības stiprināšanā ir efektīvākais drošības garants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!