Foto: LETA

Latviešiem ārzemēs tiks veidots atsevišķs mediju kanāls, caur kuru informēs mūsu tautiešus par Latvijas aktualitātēm un kultūras notikumiem, šodien nolēma Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komitejas sēdē, kurā piedalījās Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio (LR) un citi pārstāvji.

Tiek apsvērta iespēja šādu saturu piedāvāt caur interneta resursiem, ar satelīta palīdzību vai caur ārvalstu kabeļtelevīzijām. Informatīvā satura veidošanai ir plānots apvienot gan LTV, gan LR resursus.

Patlaban konkrēta koncepcija vēl nav izstrādāta, visas iesaistītās puses tikās diskusijā, taču viedokļi krasi atšķiras. Daļa pārstāvju norāda, ka ir lietderīgi izmantot jau esošos interneta resursus, piemēram, LTV un LR apvienoto portālu "Lsm.lv", kas neizmaksātu dārgi, turklāt būtu atbilstošs mūsdienu tehnoloģijām. Taču lielākā daļa speciālistu uzskata, ka jārada atsevišķs televīzijas kanāls, ko vislabāk raidīt caur satelītu. Par šādu variantu kā optimālāko esot iestājušās arī ārzemju latviešu kopienas.

NEPLP vadītājs Ainārs Dimants klātesošos informēja, ka satelīta signāls vien no valsts budžeta prasīs 200 000 eiro gadā. Taču izmaksas var samazināt, noslēdzot ilgtermiņa līgumu. Cik izmaksātu iekļaušanās citu valstu, piemēram, Īrijas kabeļtelevīziju paketē, nav zināms.

Jāpiebilst, ka, lai gan LTV raidījumi tiek piedāvāti arī internetā, to skatīšanos ārvalstīs ierobežo autortiesības.

Lai jau tagad palielinātu, piemēram, Anglijas un Īrijas latviešu, iespējas skatīt LTV raidījumus, Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls ierosināja vienoties ar satelītoperatoru "Viasat" atslēgt "kodēšanu" to raidījumu laikā, uz kuriem neattiecas autortiesības. Šis solis finansiāli neko neizmaksātu.

Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzdeva NEPLP divu mēnešu laikā sagatavot koncepciju par kanāla ārzemju latviešiem izveidi un tās pārraidīšanas iespējām, pēc tam tiks lēsts par aptuvenajām izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!