Aizvadītajā nedēļas nogalē vairākās Ziemeļīrijas pilsētās notikuši rasistiski uzbrukumi viesstrādniekiem no Austrumeiropas, vienā no kuriem cietis arī kāds vīrietis no Latvijas, ziņo laikraksts "Neatkarīgā".
Ziemeļīrijas policija patlaban izmeklē trīs rasistisku motīvu vadītus uzbrukumus austrumeiropiešu imigrantiem. 25.jūnijā agri no rīta Karrikas pilsētā ļaunprātīgi aizdedzināta ēka, kurā mitinājās viesstrādnieki no Polijas, ziņo laikraksts "Belfast Telegraph".

Liesmas bija izraisījusi pie ēkas novietota degvielas kanna. Par laimi, negadījumā neviens necieta. Vietējie ugunsdzēsēji norāda, ka nama iemītniekiem ir laimējies, jo stiprais piedūmojums viņiem varēja būt letāls.

Savukārt Kastledovsonas pilsētā svētdien kāds vīrietis uzbruka viesstrādniekam no Lietuvas, kurš tobrīd atradās savās mājās. Lietuvieša namu uzbrucēji vēlāk aizdedzināja. Iespējamais uzbrucējs tika aizturēts, tomēr viņu drīz vien pret drošības naudu atbrīvoja.

Raidorganizācija "BBC" ziņo, ka Ziemeļīrijā no 23. līdz 25.jūnijam kopumā bijuši seši rasistu izraisīti incidenti. Vairākām ēkā Belfāstā, kur dzīvo ieceļotāji no Lietuvas, izsisti logi, vēl kādai mājai siena noķēpāta ar krāsu.

Sestdien Ziemeļīrijas pilsētā Lisburnā divi 24 gadus veci vīrieši ar beisbola nūjām uzbruka kādam vīrietim no Latvijas. Uzbrukuma upuris guvu smagu acs traumu un vairākus citus ievainojumus. Patlaban cietušais ārstējas Karaliskajā Viktorijas slimnīcā. Abi iespējamie uzbrucēji ir aizturēti, vēsta "BBC". Sīkākas ziņas par piekauto vīrieti Ziemeļīrijas policija nesniedz.

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā līdz šim ziņas par pēdējo uzbrukumu latviešu viesstrādniekam nav saņēmusi. Ne policija, ne vīrieša tuvinieki vēstniecībai palīdzību nav lūguši. Tomēr Latvijas pārstāvniecības darbinieki centīsies šīs lietas apstākļu noskaidrot sīkāk, norādīja Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Diāna Eglīte.

Tieši šīs nedēļas sākumā Ziemeļīrijas etnisko minoritāšu padome prezentēja pētījumu par rasismu valsts drošības iestādēs. Pētījuma autori intervējuši 162 cilvēkus, kuri kļuvuši par rasistisku uzbrukumu upuriem un pēc tam saskārušies ar tiesībsargājošām iestādēm. Pētījumā autori secina, ka policija bieži vien izturas vienaldzīgi pret rasu noziegumiem, turklāt arī paši likumsargi mēdz būt neiecietīgi pret imigrantiem.

Savukārt "Belfast Telegraph" norāda, ka īru skaits, kuriem ir aizspriedumi pret imigrantiem un kuri atzīst sevi par ksenofobiem, kopš 1994.gada pieaudzis no 11% līdz 25%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!