Foto: DELFI

No 19. maija līdz 24. maijam Simferopolē, Krievijas pērn anektētajā Krimā, norisinājies starptautisks teātra festivāls "Varavīksnes tilts Sanktpēterburga – Simferopole - Jalta", kurā vienu no sešām pasākuma izrādēm spēlējuši arī aktieri no Latvijas, tostarp pazīstamais Andris Bulis.

Kā savās publikācijās norāda ārvalstu mediji "MK Krima" un "Jaunā Krima" festivālā ar izrādi "Facebook. Postscriptum" piedalījies ar Latvijas Jaunatnes teātris no Rīgas. Teātra vadītājs Juris Millers, jautāts par motivāciju piedalīties teātra festivālā, kurš noris teritorijā, kuru anektējusi Krievija, gan portālam "Delfi" sākotnēji pauda pārsteigumu par teātra dalību šajā pasākumā.

Savukārt "MK Krima" norāda, ka vēl pērn šis starptautiskais teātra festivāls norisinājies Baltijas valstīs, bet šogad par tā norises vietu izvēlēts "Krievijas Federācijas jaunais subjekts - Krima". Festivāla organizatori atzinuši, ka "Varavīksnes tiltam" Krimā ir "īpaša misija – iekļaut Krimu Pēterburgas kultūras orbītā un pievērst starptautiskās teatrālās sabiedrības uzmanību reģionam".

"Latvijas Jaunatnes teātra un "Gaļinas Poļiščukas teātra observatorijas" izrāde skatītājus atgriež mūsdienās. Izrāde "Facebook. Postscriptum" ir stāsts par dzīvi virtuālajā pasaulē, kad kāda apveidi datorā pēkšņi ir tuvāki realitātē esošajiem draugiem un radiem. Savukārt otra izrāde "Lidojums" interesants ar to, ka lugu uzrakstījis pats tās izpildītājs, aktieris Andris Bulis," raksta "MK Krima".

Arī Krimas medijs "Jaunā Krima" vēstī, ka Latviešu Jaunatnes teātra izrāde "Facebook. Postscriptum" kļuvusi par atmiņā paliekošu mākslasdarbu. Tāpat tiek slavēta Buļa izrāde "Lidojums", kura demonstrēta teātrī Jaltā. Bulis "Jaunā Krima" norādījis, ka Jaltā viesojas pirmo reizi. "Esmu pirmo reizi atbraucis uz Jaltu, man šeit patīk daba un pilsētas arhitektūra. Veidojot izrādi vispirms man ir svarīga vienota saite ar skatītāju. Nepieciešams parādīt, ka neskatoties uz to, ka mēs esam dažādi, mums ir vienādas problēmas, atmiņas par skolu, jaunību un pirmo mīlestību," sarunā ar mediju klāstījis Bulis.

Vēl Krimas medijam aktieris stāstījis, ka "krievu valodu mācījies 9, klasē, bet ar režisores Gaļinas Poļiščukas palīdzību to iemācījies vēlreiz". "Jūsu publika ir emocionāla, tā neaiztur asaras un smieklus mūsu izrādēs. Aktierim tas ir svarīgi un patīkami. Mums Latvijā viss ir otrādi – tiek uzskatīts par nepieņemamu paust savas emocijas, tāpēc aktierim cītīgi jāstrādā, lai skatītāji izrādītu savas jūtas. Liels paldies jums par savu patiesumu," sacījis Bulis.

Savukārt Millers, elektriniski atbildot uz portāla "Delfi" jautājumiem, atzina, ka "ir radies pamatīgs pārpratums".

"Latvijas Jaunatnes teātris līdz šim nav piedalījies nevienā teātru festivālā. Domāju, ka pārpratums radies, jo Krimas rakstu autori, smeļoties informāciju, nav centušies to pārbaudīt. Vienīgā Jaunatnes teātra saikne ar izrādi "Facebook. Postscriptum" ir tāda, ka šobrīd tā ir iekļauta Jaunatnes teātra izrāžu repertuārā. Tajā ir iekļautas vairāku neatkarīgu producentu veidotās izrādes," portālam "Delfi" pastāstīja Millers.

Tāpat teātra vadītājs norādīja, ka Krimas medijos pieminētā "Teātra observatorija" būtībā neeksistē jau kādus piecus gadus. Aicinot publikācijas uztvert kritiski, Millers rezumēja, ka ārzemju mediji sataisījuši "pamatīgu kokteili".

Portālam "Delfi" līdz šim nav izdevies sazināties ar Buli un uzzināt viņa viedokli.

Jau vēstīts, ka 3. janvārī ar muzikālās izrādes "Un atkal Pifs" pirmizrādi savu darbību sācis Latvijas Jaunatnes teātris, kas turpmāk savus skatītājus gaidīs koncertzāles "Rīga" telpās.

Savukārt "Teātra observatorija" savu darbu sāka 2010. gadā. Toreiz "Delfi" vēstīja, ka "Teātra observatorija" jauno sezonu sāka 2010. gada 15. septembrī Kongresu namā. Tomēr jau 2011. gada jūlijā par Kongresu nama Jaunās zāles izmantošanu Gaļinas Poļiščukas "Teātra observatorijas" parāds sasniedza piecus tūkstošus latu. Tādēļ "Rīgas nami" nolēma līgumu ar teātra kopu lauzt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!