Foto: Periodika.lv
2. pasaules karš un Latvijas okupācija kalpoja par iemeslu daudziem skumjiem ierakstiem Latvijas pirmās republikas miljonāru biogrāfijās. Liela daļa no viņiem mira Sibīrijas nāves nometnēs 1940. gadu sākumā. Tomēr bija izņēmumi. Viens no tiem ir "Latvijas zīda karalis" Roberts Hiršs, kurš 1939. gadā vēl pirms okupācijas kopā ar ģimeni un daļu sava kapitāla veiksmīgi pārcēlās uz Rietumiem.

Roberts Hiršs ir dzimis 1895. gada 10. maijā Madonas apriņķa Lubejas pagastā amatnieka ģimenē. Viņš trīs ziemas mācījās Vējavas pagastskolā, kas bija arī Hirša vienīgā oficiālā izglītība. Visas pārējās zināšanas viņš ieguva, mācoties dažādos tehniskajos kursos un strādājot praktisko darbu.

Pirmais Hirša darbs bija smēdē, kur viņš strādāja par kalēja mācekli. Vēlāk viņu pie sevis darbā par mācekli pieņēma Jumurdas dzirnavu rentnieks Ašmanis. “Jumurdas dzirnavas ražoja arī dzijas un dažas citas preces, ko pārdeva galvenā kārtā lauku tirgos. Braucot uz šiem tirgiem, dzirnavu rentnieks Ašmanis bieži ņēma mani sev līdz. Tā es iepazinos ar dažādiem Latvijas apvidiem un, kas pats svarīgākais, daudz arī mācījos, kā jāizturas pret pircēju un kā jārāda un jāpārdod sava prece,” savā atmiņu grāmatā “Rīgas audums” raksta Hiršs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!