Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Drošu iekārtu nav, jo tā sauktos "drošības caurumus" var būt radījis ražotājs, briesmas var slēpties programmatūrā, vai arī iestatītajās aplikācijās, portālam "Delfi" uzver Satversmes aizsardzības birojā (SAB). Šādi drošības iestāde komentē "Delfi" šonedēļ rakstīto par datu noplūdi no kādas Ķīnas kompānijas "Zhenhua Data", kur starp 2,4 miljonu cilvēku datiem bija atrodami arī 480 latviešu vārdi.

Septembra vidū Austrālijas kiberdrošības kompānija "Internet 2.0" paziņoja, ka ir notikusi vairāk kā divu miljonu cilvēku datu noplūde no "Zhenhua Data". Portāls "Delfi" sazinājās ar nopludināto datu publiskotājiem un saviem lasītājiem nodeva informāciju par Ķīnas kompānijas, iespējams, pētītajiem latviešiem. Dati nākuši no dažādiem avotiem dažādos laika posmos, kas liek uzdot jautājumu, vai tie tomēr nav vākti manuāli, mēģinot profilēt konkrētās personas.

Stereotipi par "labajām" un "sliktajām" valstīm

Satversmes aizsardzības birojā uzver, ka drošu iekārtu nav. Specdienestā uzver: ja caur mobilajām ierīcēm tiek lietots internets, dati par šīm aktivitātēm var tikt nosūtīti gan šīs ierīces ražotājam, gan arī pakalpojumu sniedzējam, piemēram, sociālo tīklu uzturētājam.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!