Foto: LETA
Latviešu valodas centralizētā eksāmena domrakstu tematus nopludinājis viens cilvēks, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijā atzina izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Viņš sākotnēji sacīja, ka tā ir ierobežotas pieejamības informācija, jo tematu noplūdi patlaban izmeklē Valsts policija, tāpēc plašāk par notikušo patlaban komentēt nevar. Vienlaikus viņš sacīja, ka tā nav sistēmiska kļūda, bet gan "cilvēciskais faktors". Šadurskis sacīja, ka ar lielu pārliecību var teikt, ka pie domrakstu tematu noplūšanas vainojams ir viens cilvēks.

Vaicāts, kas notiks ar šo personu, Šadurskis sacīja, ka viss atkarīgs no tā, vai šīs personas vainu varēs pierādīt, jo tas ir uzskatāms par krimināla rakstura pārkāpumu. Savukārt uz jautājumu, vai šī persona varēs turpināt darbu Izglītības un zinātnes ministrijā vai tās padotības iestādēs, Šadurskis norādīja, ka arī tas ir atkarīgs no policijas darba un tā, cik pārliecinoši būs iegūtie pierādījumi. "Ja persona tiks atzīta par vainīgu, tad noteikti nē," rezumēja ministrs.

Šadurskis izteicās, ka domrakstu tematu noplūdē varētu būt vainojama kādas skolas vadība, taču vēlreiz atgādināja, ka notikušo izmeklē Valsts policija.

Jau ziņots, ka 16. maijā, pirms latviešu valodas centralizētā eksāmena latviešu valodā, noplūduši tā trešās daļas jeb domraksta temati. VISC tematus laikus mainījis pret rezerves variantiem, taču 17. maijā kļuva zināms, ka esot noplūduši arī latviešu valodas eksāmena rezerves domraksta temati.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas pārstāve Aija Melle apstiprināja, ka viņai ir informācija par to, ka 16. maijā vairākās Latvijas skolās skolēniem bija zināmi ne tikai eksāmena trešās daļas temati, bet arī rezerves temati. Vēlāk gan kļuva zināms, ka, iespējams, ne visi skolēni, neskatoties uz VISC norādījumiem, saņēmuši rezerves variantus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!