Ar informatīvu pielikumu "Apraugi kaimiņus lietuviešus", kas tiks ievietots laikrakstā "Diena", latvieši tiek aicināti apmeklēt un iepazīt Lietuvu.
Kā šodien preses konferencē sacīja Lietuvas vēstnieks Latvijā Petrs Vaitekūns, pagājušajā gadā līdzīgs krāsains 24 lappušu pielikums iznāca lietuviešu valodā "Pažvelk i kaimynus latvius" par ceļošanas, izklaides un atpūtas iespējām Latvijā.

"Pagājušajā gadā bija zināma skaudība, ka latvieši skaidrā lietuviešu valodā piedāvāja pielikumu par savas valsts atpūtas iespējām," preses konferencē sacīja Lietuvas Valsts tūrisma departamenta vadītājs Jozs Ragucks, piebilstot, ka šajā gadā analogs pielikums tiek piedāvāts Latvijā par tūrisma iespējām Lietuvā.

Lietuvas pārstāvji atzina, ka gan Latvijai, gan Lietuvai tūrisms ir svarīgs. "Lai biežāk viens pie otra brauktu, dzīvotu viesnīcās un pirktu daudz suvenīru," sacīja Lietuvas Valsts tūrisma departamenta vadītājs, gan vēlāk piebilstot, ka Lietuvā iebraucēju skaits no Latvijas ir lielāks nekā Lietuvas iebraucēju skaits Latvijā.

Pērn Lietuvas robežu šķērsojuši 1,45 miljoni latviešu, bet Latvijas robežu - aptuveni 600 000 lietuviešu. "Visi gan nav uzskatāmi par tūristiem," sacīja Ragucks, papildinot, ka salīdzinājumā ar 1999.gadu Lietuvas robežu šķērsojošo latviešu skaits pērn ir samazinājies.

Pēc Ragucka teiktā, Lietuvas tūrisma nozarē ir bijusi liela izaugsme, taču informācijas trūkums ir lielākā problēma, kāpēc abu valstu iedzīvotāji viens pie otra tik reti brauc. "Šo problēmu ar pielikuma izdošanu daļēji esam atrisinājuši," sacīja Lietuvas Valsts tūrisma departamenta vadītājs.

Pielikuma izdošanu finansējusi Lietuvas Valsts tūrisma departaments. Līdzekļus tam atvēlējusi arī Latvijas Ekonomikas ministrija. Krāsainā informatīvā materiāla izdošana 24 lapaspušu apjomā izmaksājusi 24 000 latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, preses konferencē sacīja projekta idejas autore, sabiedrisko attiecību biroja "Idea Media" pārstāve Rudīte Kalpiņa.

Kā teikts preses paziņojumā, pērn salīdzinājumā ar 2001.gadu tūristu skaits Lietuvā pieaudzis par 13,5%. Kopumā valstī pērn ieradušies 1,4 miljoni tūristu.

Pēdējos divos gados Lietuvā notiek ievērojamas izmaiņas viesnīcu sfērā. Vecajās viesnīcās tiek veikts kapitālais remonts, vienlaikus tiek celtas jaunas, mūsdienu standartiem atbilstošas viesnīcas. Pašlaik Lietuvā ir 219 viesnīcas, un lielākā daļa no tām atrodas valsts galvaspilsētā Viļņā.

2002.gadā laika posmā no janvāra līdz septembrim salīdzinājumā ar to pašu laika posmu 2001.gadā viesnīcās dzīvojošo viesu skaits pieauga par 11,2%.

Pēdējos gados attīstījies arī lauku tūrisms. Pērn Lietuvas laukos atpūtušies 100 000 viesu. Lietuva cer, ka šajā gadā lauku tūristu skaits pieaugs līdz 150 000. Parasti piedāvātās atpūtas vietas Lietuvas laukos izmanto viesi no Latvijas, Krievijas, Vācijas, Polijas un Skandināvijas valstīm.

Šogad vasarā Lietuva atzīmēs savas valsts 750. gadadienu. Par Lietuvas valsts dibināšanas dienu tiek uzskatīts 1253.gada 6.jūlijs, kad tika kronēts karalis Mindaugs. Lai atzīmētu šo dienu, Lietuvā paredzēti daudz pasākumu. 750.gadadienu šogad atzīmēs arī kūrorts "Palanga".

Šā gada 6.jūlijs kļūs par vienu no ievērojamākiem valsts 2003.gada notikumiem, jo tiks atklāts tilts pār Neres upi, nosaucot to par godu Mindaugam. Rekonstruēta arī galvenā Viļņas iela - Gedimina prospekts. Šajā dienā paredzēti dažādi koncerti, festivāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!