Foto: stock.xchng
Kāda Latvijas sieviete, kurai ir mācīšanās traucējumi, pēc došanās uz Lielbritāniju kļuvusi par ķīlnieci uz 14 mēnešiem, apprecot fiktīvā laulībā musulmani, vēsta "Daily Mail".

36 gadus vecajai sievietei solīja darbu Lielbritānijā, pieskatot ārzemēs strādājošo latviešu bērnus, bet tā vietā kļuva par kādas ģimenes izveidotas nelielas bandas ķīlnieci. 2013. gada jūlijā viņa ieradās Londonas lidostā, kur viņu sagaidīja cilvēku kontrabandists Hanans Buts. Sievietei nācās kādā mazpilsētā dzīvot Buta mājā, kurā mitinājās arī viņa sieva, 24 gadus vecā Jekaterina Ostrovska. Pēc dažām dienām sievieti piespiedu kārtā pēc Islāma likumiem fiktīvo laulību ceremonijā izprecināja 32 gadus vecajam pakistānietim Mohamedam Akmalam.

Latvijas pilsonei atņēma pasi un vairākus mēnešus turēja mājā Birmingemā, vēlāk tika pārvietota uz Mančestru. Vienā no mājām latvietei nācās dzīvot iesprostotai tumšā istabā, bet citā mājā istaba bijusi kā cietumā – ar restēm. Sievietei vienai pašai nebija ļauts iziet no mājas un viņai reāli tika atņemta brīvība.

Sieviete izdevies nosūtīt vēstules mammai uz Latviju, pēc kā iesaistīts Interpols. Dzīvojot citā māja, sieviete no kāda pasta sūtījuma spējusi noplēst adresi un to pavēstīt mātei. Drīz pēc tam izdevies sievieti arī atbrīvot, bet viņas ieslodzītājus arestēt.

Tagad Lielbritānijas tiesa piespriedusi cietumsodus visiem apsūdzētajiem šajā lietā. Tiesnesis, lasot spriedumu, norādīja, ka ģimenes izveidotais grupējums izmantojis sievieti "kā preci". Tāpat apsūdzētie izmantojuši sievietes mācīšanās grūtības un to, ka viņa nav mācējusi angļu valodu, īstenībā izraujot sievieti no dzīves un ieslogot viņu mājā. Tiesas spriedumā norādīts, ka notikušais arī atstājis ievērojamas psiholoģiskas pēdas sievietei.

Kā noskaidrots izmeklēšanā, visi vainīgie bijuši tikai neliels grupējums, nevis organizēta cilvēku tirdzniecības banda. Butam, kurš sagaidījis sievieti lidostā un tālāk jau ieslodzījis viņu kādā mājā, tiesa piesprieda 30 mēnešus cietumā, viņa sievai Ostrovskai cietumā būs jāpavada 28 mēneši, jo viņa, izmantojot viltu, spējusi sievieti atvilināt uz Lielbritāniju. Akmals, kurš ar fiktīvajām laulībām bija cerējis saņemt dzīvošanas atļauju Eiropā, saņēma 20 mēnešu cietumsodu un tiks izraidīts no Lielbritānijas.

Lietā sodus saņēmuši vēl divi cilvēki - Akmala māsas vīrs Rašīds Ahmeds, kurš bijis liecinieks fiktīvo laulību ceremonijā, un Akvibs Latifs, kurš samaksājis cietušajai lidmašīnas biļeti un atzīts par vainīgu cilvēku transportēšanā ar nodomu tos ekspluatēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!