Foto: Unsplash
Dusmu uzplūdumos, lai ļoti saprotami pasūtītu kādu piecas mājas, pietiek parādīt vienu rokas žestu. Vārdi pat nav vajadzīgi, jo vidējā pirksta nozīmi saprot ikviens un jebkurā pasaules malā. Un, kā izrādās, to cilvēki izmantojuši arī pirms tūkstošiem gadu.

Sengrieķu filozofi, latīņu dzejnieki, kas cerēja pārdot savas darbu kopijas, karavīri, sportisti, popzvaigznes, dusmīgi policisti un pat skolēni – visi kā viens ir apzinājušies šī žesta īpašo spēku, lai apvainotu un kādā izprovocētu spēcīgas jūtas, īpaši dusmas.

Arī sengrieķu dramaturgs Aristofāns bija šī žesta cienītājs un vairākās savās lugās atsaucās uz "garo pirkstu". Piemēram, komēdijā "Mākoņi" galvenais varonis izsaka rupju joku par cita pirksta izmantošanu ritma radīšanai. Teksta tulkotāji parasti secina, ka komēdijā varonis žestikulē ar vidējo pirkstu, lai atsauktos uz masturbāciju.

Jā, kā izrādās, vidējā pirksta rupjā nozīme ir sena kā pasaule. "Tas ir viens no senākajiem zināmajiem apvainojuma žestiem," BBC stāstījis antropologs Dezmonds Moriss

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!