Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai nepieļautu iespējamo Āfrikas cūku mēra (ĀCM) slimības ievazāšanu Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir noteicis vairākus pagaidu aizliegumus, portālu "Delfi" informēja dienestā.

No Lietuvas ĀCM inficētās teritorijas – Druskininku, Traķu, Alītas, Šalčininku, Lazdiju un Varēnas rajonu teritorijas – noteikts dzīvnieku barības ievešanas pagaidu aizliegums. No šīs teritorijas nedrīkst ievest tur ražoto, pārstrādāto vai pārpakoto dzīvnieku barību.

Noteikta pastiprināta cūku turēšanas kontrole, kuras ietvaros pārbaudīs gan cūku turēšanas vietas, gan tirgotavas. Šajās pārbaudēs īpaša uzmanība tiks pievērsta turēto vai pārdošanai piedāvāto cūku izcelsmi.

Jādezinficē transports, kurš pārvadā dzīvniekus un iebrauc to novietnē. Lai nepieļautu iespējamo slimības izplatību, PVD aicina dzīvnieku turētājus cūku novietnēs aizliegt iebraukt nepiederošiem transporta līdzekļiem, kā arī neielaist tajās nepiederošas personas.

PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām. Tāpat medniekus un medību kolektīvus aicinām neatstāt mežā medījumu blakusproduktus, tie ir jāsavāc un jāiznīcina. Dienests aicina medniekus nedoties uz medībām Lietuvā.

PVD aicina dzīvnieku īpašniekus, turētājus un kopējus pievērst pastiprinātu uzmanību cūku veselības stāvoklim un par jebkuru cūku saslimšanas, nobeigšanās gadījumu ziņot sava reģiona PVD pārvaldei vai apkalpojošam veterinārārstam. Ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas cūku novietnes no ĀCM, norāda PVD.

Sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldi un Valsts robežsardzi, pastiprināti pārbaudīs no Krievijas un Baltkrievijas ieceļojošo privātpersonu bagāžu. PVD atgādina, ka iebraucot Eiropas Savienības teritorijā no trešajām valstīm, ir stingri aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus. Ja inspektori ceļotāja bagāžā konstatēt neatļautus produktus, tie tiks konfiscēti un nodoti iznīcināšanai. No minētās teritorijas Lietuvā noteikts aizliegums dzīvu cūku un cūku reproduktīvā materiāla - cūku embriju, cūku olšūnu un spermas - izvešanai.

Jau vēstīts, ka Lietuvā konstatēs bīstamais Āfrikas cūku mēris. Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta, lai gan ir konstatēti klasiskā cūku mēra gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!