Foto: stock.xchng
No sestdienas, 27.septembra, Latvijā ir aizliegta jauna un ārkārtīgi bīstama psihoaktīvā viela "Acetylfentanyl", kā arī to saturoši izstrādājumi, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

"Acetylfentanyl" ir sintētisks opioīds, kura iedarbība ir piecas reizes spēcīgāka nekā heroīnam. ASV pērn laikposmā no marta līdz maijam reģistrēti 12 ar šīs vielas lietošanu saistīti nāves gadījumi. SPKC brīdina, ka "Acetylfentanyl" un to saturošu izstrādājumu lietošana rada būtisku kaitējumu cilvēka veselībai, tā ir bīstama dzīvībai, apdraud sabiedrību kopumā.

Jaunai psihoaktīvai vielai SPKC sākotnēji nosaka pagaidu aizliegumu, kas ilgst 12 mēnešus. Sākot no likuma spēkā stāšanās dienas, 27.septembra, fiziskām un juridiskām personām, kuru rīcībā ir aizliegtā viela, tā jānodod Valsts policijā trīs darba dienu laikā.

Kopš aprīļa par psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu tiek piemērota kriminālatbildība. Par pārkāpumu draud cietumsods līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Ja vielu aprite kādam izraisījusi smagas sekas, tad brīvību pārkāpējam var atņemt līdz pieciem gadiem, kā arī noteikt citas likumā paredzētās sankcijas.

Līdz ar aizliegumu vielai "Acetylfentanyl", kopumā SPKC izdevis aizliegumus 26 jaunām psihoaktīvām vielām, kuras visas ir bīstamas cilvēka dzīvībai un veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!