Foto: stock.xchng
Latvijā trešdien aizliegta jaunai psihoaktīvā viela, no kuras Zviedrijā miruši 11 cilvēki, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko.

Viela MT-45 pieder opioīdu grupai un uzskatāma par ļoti bīstamu, jo ir saņemta informācija no Zviedrijas, kur pēc tās lietošanas miruši 11 cilvēki. Pieejamā informācija liecina, ka vielas iedarbība var līdzināties morfija izraisītai iedarbībai un rada nopietnus draudus cilvēka veselībai un dzīvībai, kā arī sabiedrības drošībai. Pagaidām viela MT-45 Latvijā vēl nav konstatēta, tomēr, ņemot vērā tās bīstamību un saņemto informāciju no Zviedrijas, kas atrodas ģeogrāfiski tuvu Latvijai, SPKC ir pieņēmis lēmumu savlaicīgi izdot vielai pagaidu aizliegumu.

SPKC atgādina, ka šā gada 9.aprīlī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par jauno psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu. Šobrīd ar minētajām darbībām draud brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Līdz ar šī aizlieguma stāšanos spēkā, SPKC būs noteicis aizliegumu 18 jaunām psihoaktīvām vielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!