Foto: DELFI

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) noteiks pagaidu aizliegumu vēl vienai bīstamai psihoaktīvai vielai "NDTDI" un tās saturošiem izstrādājumiem, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā ''Latvijas Vēstnesis''.

SPKC norāda, ka viela "N,N-diethyl-3-[methyl(1,3,4,5-tetrahydrobenzo[cd]indol-4-yl)amino]propanamide" jeb NDTDI strukturāli līdzinās starptautiski kontrolētai vielai LSD. Speciālisti uzsver, ka tās un to saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Tāpat, atskaitot zinātniskos pētījumus, nav norāžu par vielas "NDTDI" izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas vielas ārstnieciskās vērtības vai pielietojums, norāda centrā.

Agrīnās brīdināšanas sistēmā saņemta informācija par vielas NDTDI identifikāciju Slovēnijā.

Aizliegums stāsies spēkā 7. martā. Atbilstoši likumam minēta viela un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām triju darbdienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai.

Par vielu, kurām noteikts pagaidu aizliegums vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu nosaka kriminālatbildību - brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!