Foto: AFP/Scanpix
Latvija no Igaunijas aizņemsies 12 000 tuberkoluzes vakcīnu, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Laura Lapiņa.

Šāds vakcīnu skaits būs pietiekams aptuveni trīs mēnešiem, norādīja Lapiņa.

Pagaidām līgums ar Igauniju nav noslēgts, taču tas tiks izdarīts tuvākajā laikā un vakcīnas varētu piegādāt nākamajā vai aiznākamajā nedēļā.

Kad Latvijai tiks atjaunota vakcīnu piegāde, Igaunijai tiks atdots tāds pats vakcīnu skaits, kuru viņi piegādāja Latvijai. NVD pārstāvji turpinās pārrunās uz uzņēmumu "Elpis" par vakcīnu piegādes atjaunošanu Latvijai.

No tuberkulozes vakcīnas piegādātāja SIA "Elpis" ir saņemta informācija par tehniskām problēmām ražotnē, kā rezultātā uzņēmums iepriekš norādījis, ka vakcīnas nevarēs piegādāt līdz marta vidum. Savukārt NVD pārstāvji, tiekoties ar "Elpis" pārstāvjiem, vienojās par ātrāku vakcīnu piegādes atjaunošanu - februāra pirmo pusi.

Tomēr patlaban dienestam vairs nav pārliecības, ka tās būs tās pašas vakcīnas, jo uzņēmums nevar uzrādīt vienu no nepieciešamajiem sertifikātiem.

Patlaban tuberkulozes vakcīnu trūkums konstatēts Madonas un Jēkabpils slimnīcās, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologu apkopotā informācija par situāciju slimnīcu dzemdību nodaļās.

Vakcīnu trūkuma dēļ pret tuberkulozi nebija potēti 23 jaundzimušie Madonas slimnīcas Dzemdību nodaļā, tāpēc steidzami tiks risināts jautājums par vakcīnu krājumu pārdali starp vakcinācijas iestādēm.

Epidemiologi skaidro, ka vakcināciju pret tuberkulozi var veikt vēlāk par vakcinācijas kalendārā paredzēto termiņu, arī pēc izrakstīšanas no dzemdību nodaļas. Vakcināciju var veikt ģimenes ārsta praksē vai citā vakcinācijas iestādē. Ja kopš bērna dzimšanas pagājis vairāk par diviem mēnešiem, pirms vakcinācijas jāveic tuberkulīna ādas tests, lai atklātu iespējamu inficēšanos.

Epidemiologi rekomendē pret tuberkulozi dzemdību nodaļās nevakcinēto bērnu vecākiem ierobežot zīdaiņu kontaktus ar cilvēkiem ārpus ģimenes loka, tostarp atturēties no sabiedrisko vietu, piemēram, veikalu un dažādu publisko pasākumu, apmeklējumiem. Savukārt jebkurā bērna saslimšanas gadījumā vēlams nekavējoties pieteikt ārsta mājas vizīti. Par dzemdību nodaļās nevakcinēto bērnu vakcinācijas organizēšanas iespējām un termiņiem ģimenes ārsti tiks informēti atsevišķi, norāda LIC.

Tuberkulozes vakcīna pasargā mazus bērnus no saslimšanas ar smagām ārpusplaušu tuberkulozes formām. Zīdaiņu vakcinācija pret tuberkulozi ir iekļauta valsts apmaksāto vakcināciju sarakstā, un zīdaiņus vakcinē no otrās līdz piektajai dzīves dienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!