Foto: Shutterstock

Latvijā alkoholiskos dzērienus lieto aptuveni 1,3 miljoni jeb 86% iedzīvotāju, bet 14,6% no iedzīvotājiem regulāri lieto bezakcīzes jeb nelegālo alkoholu, trešdien konferencē "Ēnu ekonomika Latvijā" paziņoja "Latvijas Balzama" komercdirektors Valters Kaže.

Analizējot pieejamo statistiku, alkohola ražotāji secinājuši, ka legālajā tirgū Latvijā gada laikā tiek realizēts ap 202 miljoni litru alkoholisko dzērienu jeb 10,9 litrus absolūtā alkohola uz vienu stipro dzērienu lietotāju. Tomēr kopējais alkoholisko dzērienu patēriņš Latvijā ir ievērojami augstāks - 14,3 litri absolūtā alkohola uz vienu "grādīgā" cienītāju.

Savukārt, iedzīvotāju aptaujā atklājies, ka 52% iedzīvotāju zina, kur var iegādāties nelegālo alkoholu. Kopumā 64% aptaujāto atzinuši, ka viņa draugu un radu vidū ir cilvēki, kas lieto nelegālas izcelsmes "grādīgos", bet 40 % - ka paši ir iegādājušies bezakcīzes alkoholu.

Kopējais nelegālā alkohola apjoms stipro dzērienu segmentā veidojot ap 32%, kas valsts budžetam nozīmējot aptuveni 22 miljonus eiro (15,46 miljonu latu) lielus zaudējumus neiekasēta akcīzes nodokļa veidā.

Izmantojot aptaujas datus, alkoholisko dzērienu ražotāji secinājuši, ka katru gadu Latvijā tiek patērēti vismaz 5 miljoni litru bezakcīzes alkohola. Tas nozīmē, ka katru dienu Latvijā tiek izdzerts nelegālas izcelsmes alkohols, kurš, safasējot to kā 0,5 litru 40% stipru degvīnu, ietilptu 2200 kastēs, klāstīja Kaže.

Tāpat esot izpētīts, ka 58% no nelegālā alkohola tirgotājiem ar šo rūpalu nodarbojas vismaz 10 gadus un 40% no viņiem tas ir galvenais ienākumu avots.

Kopumā gan nelegālā alkohola īpatsvars Latvijā atbilst vidējam tā patēriņam Eiropā, atzina "Latvijas Balzama" komercdirektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!