Foto: F64
Pērnā gada beigās un šī gada sākumā Latvijā laboratoriski apstiprināti četri saslimšanas gadījumi ar lipīgo vīrusu – masalām, ceturtdien vēsta LTV raidījums "Rīta Panorāma".

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsācis pret epidēmijas pasākumus. Visi četri saslimušie ārstējas slimnīcā, un ir apzinātas viņu kontaktpersonas. "Svarīgi šajā gadījumā apzināt kontaktpersonas. Aicinātu ārstniecības personālu pievērst uzmanību šai zināmā mērā aizmirstajai slimībai," raidījumā pauda SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

"Vajag atcerēties, ka sen aizmirstas slimība, kuras mēs likvidējām, vispār likvidējām, pateicoties vakcīnām, varētu atgriezties, jo sabiedrībā ir cilvēki, kuriem nav imunitātes. Un imunitāte pret masalām var tikt iegūta divos veidots – viens ir vakcinācija un otrs, kas bija pirms vakcinācijas – pārslimošana," viņš stāstīja, aicinot tomēr izvēlēties vakcināciju, ne pārslimošanu, lai savus bērnus pasargātu no šīs kaites.

Savukārt, ja bijis kontakts ar masalu slimnieku, Prervoščikovs aicina palikt mājās un, ja parādās simptomi, sazināties ar ģimenes ārstu un izlemt par tālāko rīcību. Slimības simptomi pirmajās divās dienās raksturīgi vairākām slimībām – temperatūras paaugstināšanās, drudzis, klepus, iesnas un sarkanas acis jeb konjunktivīts, savukārt trešajā dienā var parādīties sarkani izsitumi no galvas uz leju.

Masalas Latvijā nebija reģistrēta trīs gadus – kopš 2014. gada, kad saslima vairāki desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!