Foto: Privātais arhīvs
Latvijā noziegumā apsūdzētais uzņēmējs Gulams Mohammeds Gulami vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par cilvēktiesību pārkāpumiem.

ECT ierosinājusi lietu "Rjabiņins un citi pret Latviju" par Latvijas valsts policijas un prokuratūras veiktajām darbībām tā dēvētajā Tadžikistānas kokvilnas lietā, kurā figurē Gulami, un to atbilstību Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai, tostarp tiesībām uz privāto un ģimenes dzīvi, kā arī lietas taisnīgu izskatīšanu un citām tiesībām, informēja Gulami pārstāvji.

2014.gadā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Valsts policijā tika pieņemts lēmums veikt uzņēmēju Gulama Mohammada Gulami un viņa sieva Valentīnas Gulami telefonsarunu noklausīšanos, kā arī vēl citu - ar viņiem saistītu - privātpersonu telefonsarunu noklausīšanos, lai iegūtu pierādījumus par notikumiem, kas risinājušies krietni vien iepriekš - 2012. un 2013.gadā.

Telefonsarunu noklausīšanās fakts atklājās tikai brīdī, kad prokuratūra aizstāvībai izsniedza krimināllietas materiālus, jau gatavojoties lietu nodot tiesai. Vienlaikus ne krimināllietas materiālos, ne arhīva lietas materiālos nebija atrodamas sakaru līdzekļu kontroles rezultātā iegūtās ziņas par faktiem, proti, nedz obligāti veicamie pārskati par sakaru līdzekļu kontroles veikšanu, nedz paši diski ar telefonsarunu ierakstiem. Prokurore norādīja, ka šo materiālu lietā neesot.

Vēlāk, jau tiesā, prokuratūra norādīja, ka "sakaru līdzekļu kontrole tika veikta posmā, kad procesa virzītājs bija VP, ka tika sagatavoti pārskati ar sarunām un procesa virzītājs atzina, ka šiem pārskatiem nav pierādījumu nozīmes kriminālprocesā, tāpēc atbilstoši likumam pārskati tika iznīcināti un, kad lieta tika nodota kriminālvajāšanas sākšanai, krimināllietas materiālos pārskatu nebija.

Taču pēc tam, kad ECT jau bija pieņēmusi sūdzību izskatīšanai, - atklājās, ka pretēji iepriekš prokuratūras apgalvotajam sarunu ieraksti tomēr neesot iznīcināti un tie atrodoties lietā. Līdz ar to lietas iztiesāšanas laikā faktiski atklājies, ka prokuratūra Tadžikistānas kokvilnas lietā ir pieņēmusi lēmumu par Gulami pāra saukšanu pie kriminālatbildības, uzrādījusi apsūdzības un lietu nodevusi tiesai, nemaz neiepazīstoties ar sarunu līdzekļu kontroles rezultātā iegūtajām ziņām par faktiem un visiem lietas materiāliem.

"Ikvienam cilvēkam ir tiesības uz taisnīgu tiesu. Šajā lietā var runāt ne tikai par Gulama Gulami un Valentīnas Gulami, bet arī pavisam konkrēti par vairāku citu cilvēku pamatbrīvību aizskārumu, par ko arī tiks skatīta lieta "Rjabiņins un citi pret Latviju". Tāpēc domāju, ka ECT spriedums šajā lietā varētu būt ļoti būtisks Latvijas turpmākajai praksei attiecībā uz policijas un prokuratūras realizētās informācijas vākšanas metodēm," uzsver Gulami advokāts Egons Rusanovs.

ECT šobrīd pieņēmusi sūdzību izskatīšanai, norādot, ka pašreiz tiks vērtēti vienīgi iespējamie valsts pārkāpumi pret tām ar Gulami saistītajām privātpersonām, kuras ir jau pilnībā izsmēlušas visus tām pieejamos tiesiskās aizsardzības līdzekļus Latvijā. Savukārt analogi un vēl drastiskāki pārkāpumi, kuri tika pieļauti pret abiem Gulami, tiks vērtēti tad, kad Gulami Latvijā būs pilnībā izsmēluši visus viņiem pieejamos tiesiskās aizsardzības līdzekļus.

Jau ziņots, ka Rīgas tiesas apgabala prokuratūra iepriekš uzrādījusi apsūdzības trim personām saistībā ar vairāk nekā deviņus miljonus vērtās Tadžikistānas kokvilnas kravas pazušanu. Personas pie kriminālatbildības sauktas par piesavināšanos lielā apmērā, par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP), un divi no lietā iesaistītās trijotnes ir Gulami un viņa sieva Valentīna Gulami. Gulami advokāts Egons Rusanovs iepriekš paziņoja, ka viņa klients savu vainu kategoriski neatzīst.

VP iesniegumu šajā lietā saņēma pagājušā gada pavasarī. Iesniegumā bija minēts, ka pazuduši 80 vilcienu vagoni ar kokvilnas šķiedru gandrīz 7000 tonnu apmērā, bet kopējie zaudējumi tika lēsti deviņu miljonu eiro apjomā. Apjomīgas izmeklēšanas laikā ENAP darbinieki noskaidroja, ka Tadžikistānas kokvilnas kravu piesavināšanos veikusi personu grupa, izmantojot viltotus dokumentus par kravas īpašnieka maiņu, tādēļ kriminālprocess kvalificēts gan par piesavināšanos lielā apmērā, gan par dokumentu viltošanu.

Lieta šobrīd tiek skatīta Rīgas rajona tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!