Foto: Reuters/Scanpix
Latvija iemaksās papildus 250 000 eiro Eiropas Savienības (ES) Ārkārtas trasta fondā Āfrikai, lai veicinātu nelegālās migrācijas pamatcēloņu risināšanu, paredz otrdien valdībā pieņemtais lēmums.

Līdzekļi iemaksas veikšanai Ārlietu ministrijai (ĀM) tiks piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Kā liecina valdībā iesniegtais ministrijas rīkojuma projekts, ES ārkārtas Trasta fonds stabilitātei un nelegālās migrācijas un pārvietoto personu pamatcēloņu risināšanai Āfrikā ir viens no galvenajiem ārkārtas finansējuma avotiem ar migrāciju saistītu pasākumu ieviešanā Āfrikā, kas tika izveidots 2015.gada novembrī Valletas samita par migrāciju ietvaros.

Ministrija norādījusi, ka ES Trasta fonda Āfrikai mērķis ir uzlabot stabilitāti un risināt migrācijas pamatcēloņus trīs Āfrikas reģionos - lejpus Sahāras un Čadas ezera reģionā, Āfrikas raga reģionā un Ziemeļāfrikas reģionā. Latvija jau 2015.gadā veica 50 000 eiro lielu iemaksu fondā.

Šī gada 27.septembrī Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar paziņojumu par Eiropas programmas migrācijas jomā ieviešanu. EK aicināja ES dalībvalstis līdz 2019. gada oktobrim pārmitināt vismaz 50 000 personas no Turcijas, Jordānas, Libānas, Lībijas, Ēģiptes, Nigēras, Sudānas, Čadas un Etiopijas. ĀM uzsver, ka Latvijai nav iespējas veikt papildu patvēruma meklētāju pārmitināšanu, kā arī ņemot vērā nelegālās migrācijas plūsmu uz ES un bēgļu skaita pieaugumu no Āfrikas valstīm, Latvijai jāsniedz finansiāls atbalsts ES Trasta fondam Āfrikai 2017.gadā, veicot attiecīgo iemaksu.

Tādējādi Latvija stiprinās savu nostāju, ka solidaritāte var tikt īstenota dažādos veidos, solidāri piedaloties migrācijas plūsmas regulēšanā, sadarbības stiprināšanā ar galvenajām nelegālo migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm un pamatcēloņu risināšanā, kā arī apliecinot atbildīgas valsts tēlu ES un starptautisko organizāciju ietvaros, skaidro ĀM.

Līdzšinējais finansējums ES Trasta fondā Āfrikai bija 2,9 miljardi eiro, bet šī gada februāra Maltas neformālā ES samita un jūnijā notikušās Eiropadomes lēmumi paredz papildu aktivitātes nelegālās migrācijas plūsmas samazināšanai, kā rezultātā saskaņā ar EK septembrī pausto iztrūkums plānotajiem pasākumiem ES Trasta fondā Āfrikai sastāda 509 miljonus eiro 2017. un 2018.gadam, norādīts rīkojuma projektā.

Ņemot vērā, ka galvenā migrācijas plūsma uz Eiropu šobrīd ir Centrālās Vidusjūras migrācijas ceļā, kur galvenā nelegālo migrantu tranzīta valsts ir Lībija, fonda visneatliekamākās finanšu vajadzības ir saistītas ar pasākumu ieviešanu Lībijā un tās kaimiņvalstīs, tāpēc nepieciešams novirzīt iemaksu ES Trasta fonda Āfrikai tieši Ziemeļāfrikas reģionam.

No nepieciešamā papildus finansējuma EK īpaši izdala atbalstu Ziemeļāfrikas reģionam, kur iztrūkums ir 131 miljons eiro. EK norāda, ka palīdzība šim reģionam ir nepieciešama vissteidzamāk. Ņemot par pamatu Latvijas iemaksas ES budžetā proporcionālo daļu, Latvijas ieguldījums, lai segtu minēto 131 miljonu eiro iztrūkumu, veido aptuveni 250 000 eiro, skaidroja ministrijā.

Apzinot jaunās nepieciešamības, vairākas ES dalībvalstis jau ir veikušas papildu iemaksas, piebilst ĀM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!