Latvija atbalsta Eiropas Savienības (ES) plānoto miera uzturēšanas operāciju Čadā, tomēr ar saviem karavīriem tajā nepiedalīsies, Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātus trešdien informēja Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Sārts.
Jautājumi par ES militārajām operācijām, kā arī par attiecībām ar ES stratēģiskajiem partneriem tiks izskatīti ES aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē, kas 28.septembrī un 29.septembrī notiks Portugālē.

ES militārā misija Čadā nepieciešama, lai stabilizētu situāciju šajā Āfrikas valstī, kuru pārpludinājuši bēgļi no kaimiņos esošās Darfūras, norādīja Sārts. ES miera uzturētāju klātbūtne ļaus netraucēti darboties starptautiskajām humanitārajām organizācijām, kuras apgādā bēgļus ar ūdeni un pārtiku. Galīgais lēmums par ES militārās misijas lielumu un finansējumu vēl nav pieņemts. Latvija atbalstīs plānoto operāciju, tomēr ierobežoto resursu dēļ savus karavīrus uz Čadu nesūtīs.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Andis Kāposts (ZZS) interesējās, cik daudz Latvijas karavīru atrodas miera uzturēšanas operācijas pasaules karstajos punktos. Kā paskaidroja Sārts, četrās starptautiskajās operācijās pašlaik piedalās 120 karavīru. Pēc kāda laika to skaits varētu palielināties līdz aptuveni 170 karavīriem. Pašreizējais skaita samazinājums izskaidrojams ar karavīru atsaukšanu no misijas Irākā.

Savukārt jautājumā par ES stratēģiskajiem partneriem Latvija gatavojas paust savu viedokli par nepieciešamību stiprināt drošību Dienvidkaukāzā. Latvija vēlas uzsvērt, ka Āfrika un Vidusjūras baseina valstis ir nozīmīgs reģions, tomēr ES uz to fona nedrīkstētu aizmirst drošības problēmas Kaukāzā.

Sārts arī informēja Eiropas lietu komisijas deputātus, ka Latvija ir sagatavojusi un izplatījusi pārdomu dokumentu par ES un NATO attiecību uzlabošanu. Pagaidām vienas no lielākajām ES-NATO attiecību problēmām ir Turcijas un Kipras nesaskaņas. Turcija kā NATO dalībvalsts bloķē Kipras dziļāku iesaisti ES-NATO attiecībās un arī Kipra kā ES dalībvalsts bloķē Turcijas iesaisti. Mūsu valsts ir nākusi klajā arī ar iniciatīvu organizēt regulāras ES un NATO aizsardzības direktoru tikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!