Foto: AFP/Scanpix

Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts īsteno līdzsvarotu ārpolitiku Tuvo Austrumu miera procesa jautājumos, paužot atbalstu divu valstu risinājumam, kas panākams tiešo sarunu ceļā, ievērojot pušu intereses, lai mierā un drošībā līdzās pastāvētu divas valstis – Izraēla un Palestīna, informēja Ārlietu ministrija.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs jau iepriekš ir paudis atbalstu divu valstu risinājumam, kas panākams Izraēlas un palestīniešu sarunu ceļā bez priekšnosacījumu izvirzīšanas, jo vienpusēji soļi nav produktīvi. Latvija atbalsta Palestīniešu nacionālās pašpārvaldes premjerministra Salama Fajāda izstrādāto valsts veidošanas plānu, ko novērtējusi starptautiskā sabiedrība.

Ārlietu ministrs aicina puses atgriezties pie tiešo divpusējo sarunu atsākšanas par visiem gala statusa jautājumiem, kā rezultātā panākams divu valstu risinājums, saskaņā ar starptautiskajās vienošanās noteiktajiem parametriem.

Latvija ANO Ģenerālās Asamblejas balsojumā par rezolūciju, kas paredz Palestīniešu nacionālās pašpārvaldes paaugstināšanu līdz pieaicinātās novērotāj - valsts statusam balsoja "atturoties". Latvijas prioritāte bija vienotas ES pozīcijas un balsojuma panākšana, kuru ES dalībvalstis, tostarp Latvija, centās īstenot. ES konsensa balsojums gan netika panākts, un Latvija balsoja "atturoties". Neskatoties uz to, Latvija arī turpmāk iestāsies par vienotas ES pozīcijas nepieciešamību ES būtiskos ārpolitikas jautājumos.

Jau vēstīts, ka marta nogalē Abass paziņoja, ka cer uz neatkarīgas Palestīnas valsts pasludināšanu un tās atzīšanu jau šoruden. Palestīnā 1948.gadā beidzās britu valdīšana, un ANO asambleja lēma veidot divas valstis – ebreju un arābu. Tika izveidota Izraēla, taču otrā valsts tā arī nekļuva par realitāti.

Palestīniešu pašpārvalde cenšas izveidot neatkarīgu Palestīnas valsti 1967.gada robežās, cerot, ka starptautisko sarunu rezultāta Izraēla izvedīs savu armiju no okupētajām palestīniešu teritorijām – Jordānas upes rietumkrasta, Gazas sektora un austrumu Jeruzalemes. Šajās teritorijās palestīnieši vēlas izveidot valsti, kuras galvaspilsēta būtu Austrumu Jeruzalemē.

Palestīnai izdevās paaugstināt savu statusu ANO 2012.gada 29. novembrī, kad Ģenerālā asambleja ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja Palestīnas kļūšanu par novērotājvalsti. Šis statuss nepiešķir Palestīnai balsstiesības organizācijā, bet tā varēs pievienoties ANO aģentūrām un Starptautiskajai krimināltiesai (SKT), kur tai būtu iespējas sūdzēties pret Izraēlu.

Tomēr par pilntiesīgu ANO dalībvalsti kandidāts var kļūt tikai ar Drošības padomes atbalstu. Jautājumu par Palestīnas uzņemšanu organizācijā ir solījusi bloķēt Drošības padomes patstāvīgā locekle ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!