Latvijas iedzīvotāju vairākums akceptē sieviešu un vīriešu pirmslaulību attiecības. Par pieņemamu kļuvusi pāra kopdzīve pirms laulībām un šādu kopdzīvi par pieņemamu atzīst 82% iedzīvotāju.
Tas secināts Rīgas Stradiņa universitātes pētījumā par nereģistrēto laulību, kurās ir bērni, cēloņiem un sekām, ko šonedēļ prezentēja Labklājības ministrijā.

Kopdzīvi pirms laulībām vairāk atbalsta gados jauni cilvēki, jaunāki iedzīvotāji vairāk atbalsta arī kopdzīvi bez nodoma precēties. Tikai 25% aptaujāto neuzskata par normālu pāra kopdzīvi bez nodoma precēties.

Tāpat vairākums iedzīvotāju neuzskata, ka ir slikti, ja sieviete un vīrietis pirms laulības stājas dzimumattiecībās, - tā domā 67% vīriešu un 55% sieviešu. Turklāt vecuma grupā līdz 35 gadiem šo viedokli aizstāv 70% aptaujāto, bet pēc 35 gadiem - 61% aptaujāto.

Daudz stingrāka un nosodošāka ir iedzīvotāju attieksme pret to, ja dzimumattiecībās pirms laulības stājas pusaudži pirms 16 gadu vecuma un ja laulātie stājas dzimumattiecībās ar citu partneri.

Attieksme pret nereģistrētām laulībām un reģistrētām laulībām Latvijas sabiedrībā neatšķiras, secina pētījuma autori. Nereģistrētas kopdzīves ģimeni iedzīvotāji pieņem kā parastu, normālu ģimeni, nevis ārpus normas vai likuma esošu. Iebildumi pret laulības nereģistrēšanu visbiežāk ir tuvākajiem ģimenes locekļiem.

Viens no šādas kopdzīves negatīvajiem aspektiem ir bērna statuss ģimenē - parasti bērnam un tēvam ir viens uzvārds, bet mātei - cits.

Kā biežākie laulības neslēgšanas iemesli pētījumā minēti laulību atlikšana uz vēlāku laiku, attiecību nestabilitāte, sabiedrības attieksme, bērni no iepriekšējā partnera, kādam no partneriem nav šķirta iepriekšējā laulība, iepriekšējās laulības negatīvā pieredze un negatīva attieksme pret laulībām vispār, kā arī ja gados vecākiem ļaudīm nav bērnu, nav iemesla arī laulībai.

Secināts, ka spēkā esošais civillikums Latvijā ignorē nereģistrētas partnerattiecības un tādējādi veido paralēlas pasaules - laulību un ārlaulību. Tas ir izdevīgāk vīriešiem nekā sievietēm, jo atbilstoši pētījumam daudziem vīriešiem ir divas ģimenes - laulības, kas nav šķirta, un faktiskā, kas nav reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!