Pagājušajā nedēļā Latvijā no Āfrikas sākuši atgriezties lauku sētas svētības putni - baltie stārķi, kas aktīvi sākuši gatavoties ģimenes dzīvei.
Pirmais baltais stārķis Latvijā novērots 29. martā, savukārt lielākā daļa svēteļu no ziemošanas vietām atgriezīsies aprīļa vidū, pastāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības projektu vadītājs Edmunds Račinskis.

Pēc atgriešanās mājās stārķi iekārtojas ligzdās, kur mituši iepriekš, bet tie balto stārķu pāri, kuriem nebija savas ligzdas, nolūko piemērotākās dzīvesvietas uz ēku jumtiem, ūdenstorņiem un stabiem.

Aprīļa vidū stārķu ligzdās parādīsies pirmās mazuļu olas, bet aptuveni pēc mēneša - maijā - ligzdās jau rosīsies mazie stārķēni.

Račinskis atgādināja, ka visi iedzīvotāji, kuru dzīvesvietas tuvumā savējo izvēlējušies arī baltie stārķi, aicināti informēt par to Latvijas Ornitoloģijas biedrību. Ornitologi šīs ziņas izmantos Latvijā lizgdojošo putnu atlanta veidošanā.

Šobrīd Latvijā ligzdo aptuveni 10 600 stārķu pāru, kas, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ir ļoti daudz un liecina par labvēlīgas vides saglabāšanos.

Ja cilvēki vēlas savai lauku sētai piesaistīt stārķu ģimeni, nepieciešams staba galā uzlikt nelielu platformu, uz kuras svēteļi varētu veidot savu ligzdu. Tāpat nokaltušam kokam var nozāģēt galotni, un ir liela iespēja, ka tajā vietā drīz parādīsies stārķa ligzda, skaidroja Račinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!