Foto: DELFI Aculiecinieks
Vēlā pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu daudzviet Latvijā bija vērojama ziemeļblāzma, kas brīžiem bija ļoti krāšņa. Ziņas par skaistu ziemeļblāzmu saņemtas pat no Papes - valsts galējiem dienvidrietumiem.

Šī jau bija vismaz sestā reize šogad, kad Latvijā redzēti kāvi. Iepriekš ļoti krāšņa ziemeļblāzma bija naktī no 26. uz 27.septembri, aculiecinieki to raksturoja kā intensīvāko gaismu spēli kopš 2001.gada.

Pagājušās nakts ziemeļblāzma savā krāšņumā brīžiem līdzinājās tai, kas bija redzama naktī uz 27.septembri. Lapā "shauttra.blogspot.com" publicētās Jāņa Šatrovska fotogrāfijas liecina, ka Burtniekos sākotnēji bija manāma bāli zaļa gaisma, vēlāk brīžiem parādījās vertikāli stari un spilgti sarkana krāsa.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem negaidīta magnētiskā vētra uz Zemes sākās ap plkst.21 pirmdienas vakarā. Īsi pēc plkst.22 no Saules nākošā jonizēto daļiņu plūsma spēcīgi saspieda Zemes magnētisko lauku, bez aizsardzības īslaicīgi atstājot Zemes mākslīgos pavadoņus.

Vidēji spēcīga magnētiskā vētra turpinās arī otrdienas rītā; sagaidāms, ka dienas gaitā tā pierims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!