Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien nespēja panākt vienošanos par vienotu nostāju Kosovas neatkarības jautājumā, tādēļ katra valsts par šo jautājumu lems individuāli. Francija kā pirmā ES dalībvalsts jau oficiāli paziņojusi, ka atzīs Kosovas neatkarību, savukārt Latvijas to izdarīšot tuvāko dienu laikā. Pirmdien par lēmumu atzīt Kosovas neatkarību paziņoja arī ASV, Lielbritānija, Itālija, Vācija, Austrija un Beļģija.

"ES ārlietu ministru padome nolēma, ka katra dalībvalsts saskaņā ar nacionālo praksi un likumu normām individuāli izlems par savām attiecībām ar Kosovu," teikts ES ārlietu ministru sanāksmes gala paziņojumā.

Tikmēr Francija kā pirmā no ES dalībvalstīm pirmdien oficiāli paziņoja par to, ka atzīst Kosovas neatkarību. Par šādu lēmumu Francijas pārstāvji pirmdien Briselē paziņojuši pēc ārlietu ministru tikšanās.Pirmdien vakarā arī ASV valsts sekretāre Kondulīza Raisa paziņoja par to, ka ASV atzīs Kosovas neatkarību, vēsta ārsvalstu mediji.

Tiek prognozēts, ka Spānija un Kipra varētu būt to valstu vidū, kas neatzīs Kosovas neatkarību.

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš pirmdien Latvijas Radio sacījis, ka Latvija tuvākajās dienās atzīs Kosovas neatkarību. Riekstiņš noraida pārmetumus par kavēšanos šajā jautājumā, jo esot bijis nepieciešams laiks dokumentu sagatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!