Foto: LETA
Latvijas valdības vārdā ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) sestdien, 9. jūlijā, paziņoja, ka Latvija no šī brīža atzīst Dienvidsudānu kā brīvu un neatkarīgu valsti un ir gatava ar to nodibināt diplomātiskās attiecības, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijas Preses dienestā.

"Latvija līdz ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm sveic jauno Dienvidsudānas Republiku un apliecina savu gatavību sadarboties ar šobrīd jaunāko valsti Āfrikas kontinentā un pasaulē. Vēlam Dienvidsudānas Republikas prezidentam mierīgu pārejas periodu un apņēmību, veidojot ilgtspējīgu, demokrātisku un saliedētu valsti un sabiedrību," uzsvēra Kristovskis.

Kā nākamais solis divpusējo attiecību veidošanā starp Latviju un divām neatkarīgām valstīm - jauno Dienvidsudānu un tās ziemeļu kaimiņu Sudānu - ir diplomātisko attiecību dibināšana.

"Dienvidsudānas iedzīvotāju izdarīja izvēli šī gada janvāra referendumā, kad iedzīvotāju absolūtais vairākums nobalsoja par tiesībām veidot savu valsti un lemt par savu nākotni. Šis svarīgais notikums ir viens no priekšnosacījumiem 2005.gada Sudānas Visaptverošā Miera līguma īstenošanā, kas ilgtermiņā garantētu labu kaimiņattiecību veidošanos starp ziemeļu un Dienvidsudānu, kā arī stabilitāti un drošību visā Āfrikas raga reģionā," teikts Kristovska paziņojumā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!